21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSirenele au sunat azi în primul oraş care a fost declarat liber...

Sirenele au sunat azi în primul oraş care a fost declarat liber de comunism

Sirenele antiaeriene au sunat, sâmbătă, timp de trei minute, la Timişoara, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la ziua în care municipiul a fost declarat primul oraş liber de comunism din România, însă niciun revoluţionar nu s-a aflat în balconul Operei, aşa cum se întâmpla în anii anteriori, scrie Mediafax.

La Timişoara, sirenele antiaeriene au început să sune la ora 12.00, în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi pentru a marca momentul în care municipiul a fost declarat primul oraş liber de comunism, după ce zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi sute au fost răniţi, în timpul protestelor din stradă din acele zile.

În anii anteriori, la acest moment participau zeci de revoluţionari care urcau în balconul Operei – simbol al Revoluţiei – unde ţineau discursuri şi fluturau steagul României cu stema decupată, însă acum, la 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, niciun revoluţionar nu se afla în Piaţa Victoriei, în faţa Operei. Mai mult decât atât, balconul Operei a fost gol.

Revoluţionarii care de obicei participau la acest eveniment se aflau cu toţii la Filarmonica "Banatul" din Timişoara, unde primarul Nicolae Robu a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în cadrul căreia 75 de revoluţionari au primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara.

În faţa Operei din Timişoara a fost montată o scenă pe care urmează să aibă loc, sâmbătă seară, un concert rock, iar mai mulţi oameni făceau probe de sunet.

Timişorenii care se aflau pe platoul din faţa Operei au ascultat nedumeriţi sunetul de sirene, care a durat trei minute, în timp ce alţii au crezut că sunetul provine din boxele celor care făceau probe pentru concert.

Unii timişoreni mai în vârstă care se aflau în Piaţa Victoriei au ştiut, totuşi, despre ce este vorba şi că sirenele sună pentru a marca momentul în care Timişoara devenea primul oraş liber de comunism.

"Sirenele sună în memoria eroilor Revoluţiei. În fiecare an sună aşa. Cred că a meritat eroismul oamenilor de atunci", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, un bărbat aflat în Piaţa Victoriei.

În urmă cu 25 de ani, pe 20 decembrie 1989, timişorenii adunaţi în număr mare în faţa Operei pentru a lupta împotriva regimului de la acea vreme au declarat Timişoara primul oraş liber de comunism din ţară. Astfel, ei nu l-au mai recunoscut pe Nicolae Ceauşescu drept preşedintele României.

 

Cele mai citite

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă