16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSistemul care a protejat-o pe Elena Udrea

Sistemul care a protejat-o pe Elena Udrea

În discursul din Parlament, Udrea a pozat în victima unui sistem format din servicii secrete și justiție. În realitate, analiza modului în care a fost pregătită ședința în care a fost respinsă arestarea deputatei sugerează existența unui sistem anti-justiție, cu caracter transpartinic.

Încurcătura în cazul Udrea a pornit de la faptul că Biroul Permanent al  Camerei Deputaților a decis ca aleşii să voteze separat, dar în cadrul aceleiași proceduri, atât cererea de reţinere, cât şi cea de arestare preventivă. Aşadar, fiecare deputat a primit patru bile – două albe, două negre.

Asta i-a pus în încurcătură pe o parte dintre aleşi, care au introdus în urne mai multe bile decât trebuia. Majoritatea PSD-UNPR din conducerea Camerei Deputaților a luat această decizie în ciuda avertismentelor că procedura va provoca haos.

Propunerea a fost înaintată de Comisia juridică a Camerei Deputaților, condusă de Bogdan Ciucă (ALDE).  Propunerea a ajuns pe masa Biroului Permanent, fiind susținută de ministrul Eugen Nicolicea (UNPR).

„Deşi cererea era scrisă pe o singură hârtie şi avea o singură semnătură, avea două capete, cererea – una este arestarea, una este reţinerea, şi până la urmă trebuie dat votul. Şi, ca să înţelegem, gândiţi-vă cum dai votul – poate unul vrea să spună „da” la arestare şi „nu” la reţinere. Cum votează dacă sunt împreună?!”, a comentat Nicolicea.

Avertismente ignorate

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (PNL),  intervine și atrage atenția că procedura va genera probleme. „Până astăzi, până la acest vot în cazul Elenei Udrea, noi am votat simultan, chiar în cazul Elenei Udrea au mai fost patru cereri de reţinere şi de arestare preventivă, îmi aduc bine aminte, în care am votat şi cererea de reţinere şi cererea de arestare preventivă o singură dată, printr-un singur vot”, a comentat Orban.  Împotriva procedurii se pronunță și Niculae Mircovici (secretar din partea minorităților).  „Domnule preşedinte, ca şi secretar de şedinţă, întreb cum anume se va desfăşura votul? Vor fi trei apeluri şi vom trimite de trei ori câte două bile? Pentru că nu poate să primească patru sau şase bile odată un deputat; introduce toate şase bilele într-o singură urnă, la reţinere. Cum? Despre ce vorbim?”, a sunat avertismentul lui Mircovici.

În ciuda acestor avertismente, concluzia este trasă de vicepreședintele Florin Iordache (PSD), care a condus ședința. „Este un apel, secretarul face apelul, dăm votul pe începerea urmăririi, se numără, se prezintă raportul, se mai face o dată apelul pentru cele două hotărâri cu reţinere şi arestare, cu calup de două urne”, a sintetizat Iordache. După cum se vede, conducerea Camerei a ales o procedură complicată, cu un singur apel pe două voturi, fiecare deputat fiind chemat și primind patru bile. A fost refuzată, cu obstinație, o soluție simplă: fie un singur vot pentru reținere și arestare, fie două voturi, dar cu proceduri separate – strigare de catalog separată, fiecare deputat primind câte două bile.

Complicații procedurale

În aceste condiții, ședința de miercuri a Camerei Deputaților, în care s-au discutat urmărirea penală, reținerea și arestarea Elenei Udrea a fost marcată de un aparent haos. Situația a fost complicată de faptul că mulți deputați, în special din PSD, dar și din PNL, nu au respectat recomandările liderilor politici de a vota cu bilele la vedere. Dacă la votul privind urmărirea penală, programat separat, nu au fost probleme, cererea fiind aprobată, amestecarea voturilor privind reținerea și arestarea a provocat scandal. După o oră și jumătate de certuri în comisia de numărare a voturilor, s-a anunțat rezultatul final: Elena Udrea va putea fi reţinută, dar nu va putea fi arestată.

Ce efecte poate avea votul Parlamentului? Cele trei hotărâri – aprobarea urmăririi penale, aprobarea reținerii și respingerea arestării au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial. Pe baza acestora, procurorii vor decide când o vor chema pe Elena Udrea la audieri. Chiar dacă au avizul Parlamentului pentru reținere, procurorii ar putea să nu facă un astfel de pas. De obicei, reținerea este justificată de dorința procurorilor de a obține din partea judecătorilor aprobarea pentru o arestare preventivă de 30 de zile. În acest caz, însă, cel de-al doilea pas este imposibil, în lipsa unei aprobări a Parlamentului.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, ieri, întrebat cum comentează votul din Parlament în cazul Elenei Udrea, că încurajează legislatorii români să respecte independenţa sistemului judiciar.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă