10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertisment Federația Sanitară: Sistemul medical se poate bloca. Ce spune Ministerul Sănătăţii

Avertisment Federația Sanitară: Sistemul medical se poate bloca. Ce spune Ministerul Sănătăţii

UPDATE. Condiţiile de muncă şi de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătăţiri, iar misiunea MS este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil – este reacţia Ministerului Sănătăţii la nemulţumirile din sistem. 

''Ministerul Sănătăţii afirmă clar şi răspicat: condiţiile de muncă şi de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătăţiri, iar misiunea instituţiei noastre este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil. În nota obişnuită de deschidere manifestată faţă de medici, de pacienţi şi de reprezentanţii acestora, vineri a avut loc o întâlnire de lucru cu 'Solidaritatea Sanitară', în care au fost discutate aceste probleme'', precizează MS. 

Potrivit sursei citate, gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. 

''Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG 20/ 2016, aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme. De comun acord cu reprezentanţii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/ 2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare. Ministerul Sănătăţii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma nouă a OMS 870/ 2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională'', arată MS. 

Ministerul Sănătăţii asigură încă o dată întregul personal medical şi pe toţi pacienţii că are deschidere faţă de orice sugestie. 

''Suntem aici ca să lucrăm împreună cu toţi actorii din sistem pentru rezolvarea unor probleme ce au trenat nepermis de mult'', menţionează sursa citată. 

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" recomanda tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte anumite drepturi şi avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federaţiei.

 

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" recomandă tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte anumite drepturi şi avertizează că se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor, potrivit unui comunicat al Federaţiei remis duminică AGERPRES. 

"Având în vedere faptul ca negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate în data de 22 iulie 2016, au evidenţiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe aceasta tema au indicat situaţia dramatică în care se găsesc medicii care efectuează gărzi, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihna pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore", se spune în comunicat. 

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" menţionează că recomandarea a fost transmisă până în acest moment, prin e-mail, la 12.000 de medici din spitalele publice şi precizează că în condiţiile în care medicii pun în practică aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar în privinţa activităţilor specifice gărzilor. 

Potrivit sursei citate, recomandarea face parte din acţiunea "Protestul inteligent" lansat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară", acesta vizând apărarea drepturilor tuturor categoriile de salariaţi din sectorul public de Sănătate. 

De asemenea, în comunicat se spune că a doua acţiune declanşată în cadrul "Protestului inteligent" o constituie lansarea "Petiţiei pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi", fiind invitaţi s-o semneze toţi medicii aflaţi în aceasta situaţie. 

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" precizează ca, în momentul semnării, în numele fiecărui semnatar este transmis automat un e-mail către adresele de e-mail ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Guvernului prin intermediul căruia semnatarul solicită drepturile prezentate în petiţie şi îşi exprimă susţinerea pentru acţiunile Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" care vizează apărarea/obţinerea acestor drepturi.

Cele mai citite

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă