20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă, apel în favoarea refugiaților

Societatea civilă, apel în favoarea refugiaților

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Asociația Pro Democrația, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Salvați Copiii România, Societatea Academică din România și APADOR-CH, au solicitat autorităților să își reconsidere atitudinea în gestionarea crizei refugiaților și să dea un semnal de încredere, umanitate și solidaritate, potrivit Agerpres

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile a precizat că reacția autorităților române față de criza refugiaților este ”inadecvată”.  

Apelul societății civile privind criza refugiaților a fost semnat până în prezent de peste 50 de organizații și numeroși cetățeni, iar semnăturile de susținere se strâng în continuare, precizează comunicatul de presă. 

Semnatarii apelului susțin că “modul în care au reacționat autoritățile române, prin vocea președintelui, a premierului și miniștrilor este inadecvat, ignorând atât tradiția țării care în nenumărate rânduri a deschis ușa refugiaților, cât și spiritul tratatelor internaționale la care România este parte”. 

“Autoritățile române s-au lăsat antrenate într-o atitudine cinică, atunci când nu au cedat de-a dreptul în fața temerilor sau prejudecăților față de refugiați. În același timp au ignorat pozițiile care pledau pentru o abordare umană și solidară”, se arată în apelul societății civile. 

Semnatarii apelului deplâng “lipsa dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar și civic” și consideră “că situațiile de criză nu trebuie rezolvate prin impunerea unor decizii luate în spatele ușilor închise și în numele unui “interes național” impus, ci prin implicarea societății”. 

“Solicităm autorităților să depășească blocajul în care au intrat și care condamnă România la izolare. România are resursele pentru a primi mai mulți refugiați decât s-au grăbit autoritățile să anunțe. Este o țară care beneficiază de expertiza a zeci de organizații ale societății civile care au derulat programe pentru persoane vulnerabile, inclusiv refugiați. O parte din cetățenii români sunt originari din regiunea Orientului Mijlociu, iar aceștia pot asista eforturile statului român de primire și integrare a refugiaților din zonă. Nu în ultimul rând, cetățeni obișnuiți pot răspunde cu empatie și solidaritate la nevoia celor plecați din calea războiului și persecuțiilor”, se arată în apelul organizațiilor neguvernamentale. 

În acest context, ele solicită “autorităților să își reconsidere atitudinea în gestionarea acestei situații excepționale și să dea un semnal de încredere, umanitate și solidaritate”. 

“Credem că este momentul mobilizării administrației publice centrale și locale și solicitării sprijinului comunităților locale, al societății civile, bisericilor și tuturor organizațiilor care doresc să contribuie la acest efort umanitar. Suntem siguri că răspunsul societății va fi pe măsură și că România se va ridica deasupra suspiciunii și izolării, schimbând atât viața celor care vor alege să vină aici, cât și imaginea nedreaptă care i-a fost asociată în această perioadă la nivel internațional”, mai spun semnatarii apelului. 

Cele mai citite

AmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic SUA- România, organizat în premieră în SUA

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) anunță organizarea celei de-a 3-a ediții a Forumului Economic SUA – Romania, în premieră la Washington,...

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă