6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj: Justiția, cea mai importantă instituție a democrației pentru români

Sondaj: Justiția, cea mai importantă instituție a democrației pentru români

O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, potrivit Barometrulului INSCOP despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

Aşadar, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%). 

Românii semnează petiţii, dar nu protestează

De asemenea,  71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare. Totuşi, deşi majoritatea românilor ar sprijini o cauză printr-o petiţie, doat 43 % ar fi dispuşi să iasă în stradă. 

Astfel, 43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte vârsta persoanelor dispuse să protesteze, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, iar  14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși. 

Românii nu sunt fani ai ONG-urilor

Sondajul mai arată că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează în timp 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare. 

Barometrul INSCOP — ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă