7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj CSCI: 74 la sută dintre români consideră că SUA ne vor...

Sondaj CSCI: 74 la sută dintre români consideră că SUA ne vor apăra de Rusia

Dacă Rusia va ataca România, Statele Unite ne vor apăra, consideră 74 la sută dintre cetăţenii României.

Această idee reiese dintr-un sondaj de opinie recent publicat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic.

Autorii sondajului au solicitat persoanelor chestionate să se pronunţe asupra următoarei idei: “În cazul unui conflict cu Rusia, cel mai natural aliat militar al României ar fi Statele Unite ale Americii”.

Dintre persoanele chestionate, 58 la sută s-au declarat “total de acord” cu această idee, iar 16 la sută s-au declarat “oarecum de acord”.

Pe de altă parte, 63 la sută dintre români se aşteaptă la un conflict militar cu Rusia. 38 la sută dintre români consideră că există „riscuri reale” ca România să fie ameninţată militar de Rusia în următorii ani, iar 25 la sută dintre români sunt “oarecum de acord” cu această idee.

Ungaria e percepută ca o ţară pro – rusă

Chiar şi fără a lua în calcul perspectiva unui război, românii declară că au încredere mare în SUA (62 la sută) precum şi în Uniunea Europeană (69 la sută). La polul opus, doar 10 la sută dintre români au încredere în Rusia şi doar 16 la sută dintre români au încredere în Ungaria. De altfel, oarecum surprinzător, Ungaria este percepută de persoanele chestionate ca fiind o ţară situată în zona pro – rusă.

Republica Moldova este percepută drept o ţară situată în zona euro-atlantică. Tot în preajma zonei euro-atlantice sunt percepute a fi Turcia (membră NATO şi aspirantă la intrarea în UE) şi, în egală măsură, China.

Chestionarele CSCI au fost completate în februarie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1000 de persoane. Marja de eroare este de 3 la sută, precizează CSCI.

Citeşte şi:  Avertisment al Centrului Euro-Atlantic: Supravieţuirea Ucrainei e vitală pentru România

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă