13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSONDAJ INSCOP: 69,7% dintre români sunt de acord cu alocarea a 2%...

SONDAJ INSCOP: 69,7% dintre români sunt de acord cu alocarea a 2% din PIB pentru Armată

69,7% dintre români sunt de acord cu proiectul președintelui Klaus Iohannis care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Armată, până în anul 2017, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevăƒrul. 
  
Astfel, 12,7% dintre respondenți nu sunt de acord cu alocarea a 2 % din PIB pentru Armată, iar 17,6% nu știu sau nu răƒspund la aceastムîntrebare.

Sondajul INSCOP leagă creșterea bugetului Apărării de conflictul din Ucraina. Astfel, 65% dintre respondenți consideră conflictul din Ucraina periculos pentru România, 17,9% nu cred că acest conflict poate afecta țara noastră iar 17,7% nu știu sau nu răspund. 

Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare a fost semnat, marți 13 ianuarie, de președintele Klaus Iohannis și de partidele parlamentare. Șeful statului a vorbit despre un consens politic pentru că bugetul Apărării să atingă 2% din PIB în 2017, cu păstrarea pragului pentru cel puțin zece ani. Iohannis i-a cerut, totodată, ministrului Apărării să realizeze un calendar multianual de înzestrare a armatei. 
  
 Acordul a fost semnat de șeful statului și președintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alină Gorghiu, și prim-vicepreședintele liberalilor Cătălin Predoiu, președintele UNPR, Gabriel Oprea, președintele PC, Daniel Constantin, președintele UDMR, Kelemen Hunor, și președintele PP-DD. Liderul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie. 
  
 La ceremonia de semnarea a acordului a participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, alături de mai mulți consilieri prezidențiali. 
  
 Primul obiectiv al acordului vizează creșterea finanțării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB.

"Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, că o condiție esențială pentru bună funcționare a Armatei României, prin susținerea și dezvoltarea de programe de înzestrare și pregătire", se arată în document. 
  
 Al doilea obiectiv prevede menținerea pentru următorii 10 ani, în perioadă 2017-2027, a unui nivel de finanțare a Armatei de cel puțin 2% din PIB, iar în situația în care resursele financiare o vor permite, creșterea acestei proporții în funcție de nevoile de securitate și de obligațiile pe care România și le poate asumă. 

"Ne angajăm să creăm un cadru predictibil și stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacității operaționale", se arată în acord. 

Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic național între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziție, să respecte angajamentul ferm de susținere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani. 

Un al patrulea obiectiv vizează susținerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilității politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum și dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria națională de apărare și companii de profil din alte state. 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă