7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSondaj Ucraina: Aderarea la NATO, dorită de majoritatea populației

Sondaj Ucraina: Aderarea la NATO, dorită de majoritatea populației

Mai mult de jumătate dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO, dacă Ucraina ar organiza un referendum în acest sens, potrivit unui sondaj realizat în iulie.

Conform rezultatelor barometrului de opinie – citat de agenția Interfax Ucraina și realizat în perioada 22-27 iulie de fundaţia Iniţiativa Democratică Ilko Kuceriv şi de centrul sociologic Razumkov -, 64% dintre cei care au spus că ar merge la vot s-ar pronunţa pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 28,5% s-ar opune. La sondaj, au participat 2.011 persoane.

Conform unui comunicat de presă dat publicităţii vineri, odată cu sondajul, „acest rezultat se datorează în mare parte faptului că prezenţa la un astfel de referendum ar fi mai mare în regiunile în care majoritatea cetăţenilor susţin apartenenţa la NATO“.

În timp ce rata de participare ar fi în medie de 62% la nivelul întregii ţări, aceasta ar atinge 77% în vest şi 65% în centru, dar numai 49% în regiunea Donbas, unde majoritatea populaţiei este împotriva aderării Ucrainei la NATO.

„Principalul motiv pentru susţinerea aderării la NATO este securitatea (…). Al doilea motiv este opinia că NATO ar ajuta la consolidarea şi modernizarea forţelor armate ucrainene“, se arată în comunicat.

Principalul motiv al celor care se opun este că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică „ar atrage Ucraina în acţiunile militare ale NATO“. Alţi oponenţi ai aderării consideră că Alianţa este „un bloc imperialist agresiv“ sau că apartenenţa la NATO „ar putea provoca Rusia la o agresiune militară directă“.

Sondajul a fost realizat în toate regiunile Ucrainei, cu excepţia peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a teritoriilor ocupate de separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă