15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Sora lui Victor Ponta, audiată la DNA Ploiești. Urmează și mama...

VIDEO. Sora lui Victor Ponta, audiată la DNA Ploiești. Urmează și mama premierului

UPDATE ora 12.00: 

Alexandra Herțanu, sora premierului Victor Ponta, a fost chemată la DNA pentru a lua la cunoștință ce calculatoare, ridicate la percheziții de la firma sa de contabilitate Exfin 2000, nu au legătură cu dosarul în care a fost arestat soțul ei, Iulian Herțanu, și urmează a-i fie restituite.

Mama lui Ponta, Cornelia Naum, contabilă, cea care a înființat firma Exfin 2000, a fost citată la DNA Ploiești ca martor, la ora 10.00. Unele surse , neconfirmate oficial, spun că mama lui Ponta ar fi la audieri la această oră, deși televiziunile prezente în fața sediului DNA Ploiești nu au capturat imagini cu intrarea mamei premierului .

Sursele României libere spun că "Alexandra Herțanu nu  a fost chemată în calitate procesuală. Nu se poate spune nici că este doar martoră în dosar. Deocamdată, sunt evaluate probele ridicate la percheziții, care au legătură cu dosarul și după aceea se poate vorbi de calități procesuale. Tot astăzi, la ora 10.00, a fost citată la audieri și Cornelia Naum ( mama lui Victor Ponta, contabilă de profesie) în calitate de martor

Iulian Herțanu, cumnatul premierului, a fost arestat preventiv pentru constituire de grup infracțional organizat cu scopul de a frauda fonduri europene și autohtone. De asemenea, este acuzat de evaziune fiscală. Herțanu ar fi deturnat banii primiți pe un contract de extindere a canalizării orașului Comarnic-Prahova, prejudiciile fiind de peste 7,8 milioane de lei, iar evaziunea fiscală de circa 2,5 milioane de lei.

Este vorba de un contract de peste 10 milioane de euro, primit de firma lui Herțanu, Grossman Engineering, în consorțiu cu SC Euroconstruct de la SC HIDRO Prahova (firma autorităților locale) . Pentru cele peste 10 milioane de euro, Herțanu trebuia să finalizeze până în februarie 2014 extinderea canalizării  orașului Comarnic ( 60 de km de canalizare), însă nici acum nu sunt finalizate lucrările.

Pentru lucrările recepționate  până acum,  Herțanu ar fi primit deja din bugetul UE circa 4,2 milioane de euro, după cum ne-a declarat Dumitru Pantea, directorul general al societății  HIDRO Prahova, firma la care CJ Prahova are 80% din acțiuni, restul aparținând orașelor și comunelor județului. 

În acest dosar sunt inculpați parlamentarii PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, aflați sub control judiciar pentru susținerea grupului infracțional organizat de cumnatul premierului. De asemenea, este inculpat și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma. 

Senatorul PSD Radu Oprea ar fi fost și el audiat în acest dosar, însă la ieșirea din sediul DNA, el a declarat presei că a fost citat ca martor în alt dosar.

—–

 

UPDATE 11.00: Alexandra Herțanu a părăsit sediul DNA Ploiești după două ore de audieri. Sora premierului a declarat că a venit la sediul DNA deoarece avea ceva de recuperat.

Întrebată dacă știa despre afacerile soțului ei, răspunsul Alexandrei Herțanu a fost vag.

”În general sunt conștientă”, a spus sora premierului.

Citește și: Sora premierului spune ca a fost de bunăvoie la DNA

——–

Sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herțanu, este audiată la DNA Ploiești în dosarul soțului ei, Iulian Herțanu, privind fraudarea fondurilor europene. 

Surse judiciare au declarat pentru România Liberă că mama premierului, Cornelia Naum este așteptată la sediul DNA să dea declarații în calitate de martor în dosarul lui Iulian Herțanu. 

Premierul Victor Ponta nu a vrut să comenteze audierea surorii sale la DNA.

Citește și: Reacția lui Ponta după audierea la DNA a surorii sale

Alexandra Herțanu este patronul firmei SC. EXFIN 2000 care a acordat consultanță către firma Grossmann, implicată în fraudarea de fonduri europene alocate pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic. Firma SC EXFIN 2000 a fost fondată de mama Alexandrei Herțanu și a lui Victor Ponta. 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/e750914371c03b6c17c6badcf60153a3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

Iulian Herțanu este arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene.

În ianuarie 2012, în urma unei licitații suspecte, Herțanu ar fi obținut contractul în valoare totală de circa 10 milioane de euro pentru de extinderea canalizării orașului Comarnic. Licitația a fost organizată de societatea Hidro Prahova a Consiliului Județean Prahova.

Citește și: UPDATE: Cumnatul premierului Victor Ponta, ARESTAT pentru fraudarea fondurilor europene

Contractul avea termen de finalizare în luna februarie 2014, dar lucrările nu sunt finalizate nici acum. Cu toate acestea, Herțanu a obținut deconturi de circa 6,5 milioane de euro, după cum a declarat directorul general al Hidro Prahova, Dumitru Pantea.

Herțanu ar fi fost sprijinit de deputații PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, precum și de președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Cei trei au fost puși sub control judiciar.

Citește și: Ponta, despre contractele lui Herțanu cu statul: Ce înseamnă stat?

 

Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă