13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Sorin Oprescu își negocia șpăgile prin cumnatul lui Nuțu Cămataru

EXCLUSIV. Sorin Oprescu își negocia șpăgile prin cumnatul lui Nuțu Cămataru

Cristian Stanca, omul de legătură și de încredere al primarului Sorin Oprescu, șofer și director in primăria București, este rudă apropiată cu Nuțu Cămătaru, el fiind cel care a intermediat șpaga pentru edil.

Romînia Liberă a prezentat încă de acum doi ani tunurile care se dădeau din bani publici la Primăria București chiar sub nasul primarului. Jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro sau chioşcuri de aproape 40.000 de euro. Toate aceste achiziţii au fost făcute pe banii Primăriei Capitalei la preţuri, evident, supraevaluate.

Citește și: Grenada lui Nuțu Cămătaru impunea mitele pentru Sorin Oprescu

De realizarea efectivă a progra­mului „Capitala creşte verde” s-a ocupat Administraţia Lacuri şi Parcuri de Agrement (ALPAB). Aceasta a achiziţionat obiecte de mobilier urban în valoare de mii de euro prin încredinţare directă de la o singură firmă de milioane de euro. Cu această ocazie, s-au cumpărat sute de jardiniere din tablă la preţul de 3.800 de euro bucata, 2.800 de bănci pentru parcuri la 380 de euro bucata (una similară costă puţin peste 100 de euro la magazinele de bricolaj sau pe internet).

Citește și: Jardiniere de 3800 de euro bucata şi chioşcuri de 40.000 de euro. Cum „a ajutat” Şova Primăria Capitalei pentru 100 de euro pe oră

Cum îţi creşte statul afacerea cu 240%

Una dintre companiile care a obţinut contracte de la ALPAB este SC Continent SRL, care îl are ca acţionar majoritar pe Cristian Ionescu, bun prieten cu şefii ­ALPAB. Relaţia dintre Ionescu şi directorul adjunct este atât de cunoscută încât apropiaţii au ajuns să le spună „naşul” şi „finul”. „Sunt într-adevăr prieten cu Virgil Atanasiu, directorul de atunci al ALPAB însă avem o relaţie corectă, civilizată. Nu este naşul meu, dar aşa au spus cei din jurul nostru când lucram pentru Primărie, de la afacerile astea. Oricum am primit banii greu, după câteva luni. Nu m-a avantajat cu nimic.”

Povestea licitaţiilor pe care firma le-a câştigat reprezintă însă, după cum ne-a povestit însuşi patronul Continent SRL cel mai uşor mod de a fenta legea pentru a deveni câştigător: “ un prieten de la tehnic din Primărie ­mi-a zis ce planuri are primarul cu proiectul „Capitala creşte verde”.

Am fost la o întâlnire cu ­Radu Popa, directorul de atunci al ALPAB, care mi-a arătat cam ce ar vrea Oprescu. Am venit acasă, m-am consultat cu inginerii, am făcut un plan şi am scos un chioşc de epocă de patru metri pătraţi la 30.000 de euro,

Am trimis planurile tehnice la ALPAB. Lor le-a plăcut din prima. Mi-au cerut să fac câteva mici modificări, să pictez manual o parte, să schimb ceva la acoperiş. Probabil că după aia au făcut un caiet de sarcini şi mi-au trimis o cerere de ofertă. Au mai trimis la două-trei firme cred. Aşa am construit 16, 17 chioşcurii”, spune Ionescu.

Din contractele cu Primăria, firma „finului” Ionescu a obţinut câştiguri substanţiale. În 2005 avea o cifră de afaceri de butic, de 51.000 de RON, iar după preluarea contractelor cu chioşcurile de epocă, panourile foltovaice şi altele, în 2010 şi 2011 profitul şi cifra de afaceri au crescut cu peste 200 de procente, ajungând la un rulaj de milioane de euro anual.

Citește și: Cum se îmbogăţesc “finii” directorilor din Primăria lui Oprescu. Pe banii bucureştenilor

Contracte supraevaluate legalizate pe bani grei de Dan Șova

Dan Şova a consiliat juridic primăria lui Sorin Oprescu să cumpere jardiniere şi bănci pentru parcurile din Bucureşti la preţuri de câteva ori mai mari. Mai exact, în ianuarie 2009, Sorin Oprescu a semnat un contract de consiliere juridică cu firma de avocatură Şova şi Asociaţii pentru ca ALPAB-ul, societate a Primăriei Bucureştiului, să fie consiliată juridic contra unei sume de o sută de euro pe oră. Radu Popa, cel care a fost numit director de Oprescu la ALPAB i-a achitat casei de avocatură mai sus menţionate, pe parcursul anului 2009, nu mai puţin de şase miliarde de lei vechi, aproape două sute de mii de euro. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2011, avocaţii lui Şova au consiliat pe cei de la Parcurile Bucureştene mai bine de zece ore pe zi pentru ca ALPAB-ul să facă cele mai ciudate achiziţii în respectivul an prin programul “Capitala creşte verde”.

Omul de încredere al lui Sorin Oprescu-cumnatul lui Nuțu Cămătaru

Cristian Stanca, Omul de legătură și de ncredere al primarului Sorin Oprescu , șofer și director in primăria București este rudă apropiată cu Nuțu Cămătaru, el fiind cel care a intermediat șpaga pentru edil Potrivit DNA in luna iulie 2015, Cristian Stanca a pretins unor oameni de afaceri suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Mircea Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, lucru care s-a şi întâmplat în 12 august. Cristian Stanca, împreună cu aceeaşi persoană din conducerea Primăriei Capitalei, le-a cerut celor patru denunţătorii sume de bani ”pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro”, susţinând că, prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă