21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSorin Oprescu NU mai este membru al Ordinului Coroana României. Ce decizie...

Sorin Oprescu NU mai este membru al Ordinului Coroana României. Ce decizie a luat Regele Mihai

Regele Mihai a decis  să îi retragă calitatea de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, arestat pentru fapte de corupție, a anunțat, luni, Casa Regală. 

Citește și: Lovitură grea pentru PSD: pică rețeaua Oprescu. Primarul a fost arestat 30 de zile

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Statutului Ordinului Dinastic Coroana României din 30 decembrie 2011, potrivit comunicatului Casei Regale. 

Sorin Oprescu a fost informat printr-o scrisoare din partea Cancelariei Decoraţiilor Regale despre retragerea acestui Ordin.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei.

Citește și: Sorin Oprescu, independentul din vitrina PSD

Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarul general al Capitalei ar fi primit mită 25.000 de euro, sâmbătă seară, banii, provenind de la patru denunţători, fiind duşi la locuinţa primarului de şeful unei instituţii din Primărie.

Ulterior, 5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu au fost găsiţi asupra sa, în trafic, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, potrivit anchetatorilor.

Citește și: Antena 3, platforma mediatică a lui Oprescu

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă