25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au parasit sedinta CRP

Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au parasit sedinta CRP

Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au parasit sedinta CRP, programata joi, cerandu-le membrilor Clubului Roman de Presa si lui Cezar Ion sa isi retraga declaratiile publice la adresa lor, informeaza Mediafax.

La inceputul audierilor, Sorin Rosca Stanescu i-a intrebat pe membrii Comisiei Media daca isi asuma declaratiile anterioare sedintei, care il acuza pe el si pe Bogdan Chirieac fara sa le ceara un punct de vedere.

"Am venit aici pentru a va intreba in ce masura va asumati cele doua comunicate pe care organizatiile media reprezentate aici le-au dat publicitatii, comunicate in care ne acuzati inainte de a fi audiati", a declarat Rosca Stanescu.

Membrii Clubului Roman de Presa prezenti la sedinta au declarat ca isi asuma comunicatul CRP.

Pe de alta parte, Cezar Ion, presedintele AJR, a precizat ca el a facut o declaratie in nume propriu, aceasta nefiind un punct de vedere al organizatiei pe care o reprezinta.

Catalin Tolontan a declarat, la randul sau, ca aceasta Comisie Media are ca rol emiterea sau nu a unei decizii in acest caz.

"Avem de discutat continutul unor stenograme din punct de vedere deontologic, nu juridic, nu de alt fel", a declarat si Cristian Dimitriu.

Sorin Rosca Stanescu a replicat ca nu s-a intamplat niciodata ca CRP sa dea un verdict in cazul a doi jurnalisti fara ca respectivii sa fie audiati, aceasta fiind o "situatie fara precedent".

Inainte de a parasi comisia, Chirieac si Rosca Stanescu au cerut Clubului Roman de Presa sa-si retraga comunicatul public si presedintelui AJR sa-si retraga declaratia. "Va solicit ca, pana duminica, sa deliberati, cu usile inchise sau dechise, sa luati o decizie in ceea ce priveste luarile de pozitie anterioare", a declarat Rosca Stanescu, precizand ca va organiza duminica, impreuna cu Bogdan Chirieac, o conferinta de presa.

Membrii Comisiei Media continua discutiile si dupa plecarea celor doi. Sedinta se desfasoara cu usile inchise.

La sedinta de joi, care are loc la sediul Clubului Roman de Presa, au venit Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chirieac, si membrii CRP – Indira Crasnea, presedintele Clubului, Catalin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Sedinta este prezidata de Cezar Ion.

Inainte de a intra la Comisia Media, Sorin Rosca Stanescu a declarat ca este regretabil ca presa nu are acces sedinta, pentru ca nu va vorbi despre secrete de stat. "Normal presa ar trebui sa fie prezenta pentru ca nu vorbim secrete de stat".

Intrebata cu privire la accesul presei la sedinta, presedintele CRP Indira Crasnea a declarat ca membrii comisiei vor decide la inceputul sedintei daca va fi permis accesul. Ulterior, membrii comisiei au decis ca presa sa aiba acces la inceputul sedintei, deliberarile urmand a avea loc cu usile inchise.

CRP si AJR au decis sa convoace Comisia Media, organism comun de autoreglementare in materie de deontologie, pentru discutarea cazului Sorin Rosca Stanescu – Bogdan Chirieac – Catalin Macovei. Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au fost invitati sa isi exprime un punct de vedere in cadrul sedintei sau sa remita Comisiei Media o opinie scrisa. De asemenea, Comisia Media i-a solicita presedintelui ANI, Catalin Macovei, sa-si prezinte oficial pozitia fata de cele semnalate in presa.

Scandalul Rosca Stanescu – Macovei – Chirieac a aparut dupa ce un cotidian central a publicat, in doua episoade, inregistrari ale unor discutii intre cei trei in timpul carora Rosca Stanescu ii arata lui Macovei dovezi care atesta implicarea sa, ca martor, intr-o intelegere de imprumut intre doua persoane, cerandu-i, pentru a nu le publica, informatii din dosarele de la ANI ale unor lideri democrat-liberali.

Ziarul Curentul a publicat, in editia din 10 noiembrie, mai multe stenograme ale unor discutii purtate de seful Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, cu ziaristii Bogdan Chirieac si Sorin Rosca Stanescu. Cotidianul relateaza ca Macovei a fost supus unui santaj legat de faptul ca ar fi contractat un imprumut de 100.000 de euro si ca "tinta incercarii de santaj" ar fi ministrii PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu, care ar avea conturi nedeclarate in strainatate.

Noi stenograme referitoare la intalnirea Rosca Stanescu-Chirieac-Macovei au aparut, pe 12 noiembrie, in presa, de aceasta data discutiile avand loc intre presedintele ANI si jurnalistul Bogdan Chirieac, atat inaintea, cat si dupa intrevederea cu Sorin Rosca Stanescu.

Potrivit cotidianului Curentul, intr-o prima faza, Bogdan Chirieac ii spune lui Macovei ca a vorbit in seara precedenta cu Rosca Stanescu, care ar fi declarat ca are doua inscrisuri, "chestii olografe", care i-ar fi fost date de o fosta secretara de la ANI.

Tot Chirieac este cel care spune ca, pentru a nu face publice documentele, Rosca Stanescu "vrea ceva la schimb", respectiv sa se avanseze cu doarele lui Radu Berceanu si Adriean Videanu.

Scandalul provocat de publicarea stenogramelor, in urma cu o saptamana, l-a determinat pe presedintele ANI, Catalin Macovei, sa depuna o o completare la o plangere pe care a facuse anterior la DIICOT, care il vizeaza pe Sorin Rosca Stanescu.

Miercuri, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a precizat, intr-un comunicat ca, in urma cu o zi, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a formulat o sesizare solicitand extinderea cercetarilor fata de Sorin Rosca Stanescu, pe motiv ca acesta ar detine documente din interiorul ANI, puse la dispozitie de catre Carmen Florentina Fluture.

"In cuprinsul sesizarii reprezentantii legali ai institutiei nu au indicat incadrarea juridica a faptelor pentru care solicita sa se efectueze cercetari si nici nu au propus administrarea de noi probatorii. Mai mult decat atat, verificarile efectuate pana la acest moment nu au confirmat existenta unor conexiuni intre documentele sustrase anterior si evenimentele relatate in mass-media in cursul saptamanii trecute, referitoare la discutiile dintre presedintele ANI si doi jurnalisti", informeaza DIICOT.

In aceste conditii, procurorii au dispus sa nu inceapa urmarirea penala fata de Sorin Rosca Stanescu.

Sesizarea de marti fusese facuta de ANI in completarea alteia din 7 mai 2009. Atunci, ANI a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in perioada septembrie 2008 – aprilie 2009, "in diverse medii au aparut informatii care nu erau de interes public si care se refereau la activitatea Agentiei, ocazie cu care a fost constituit dosarul penal nr. 145/D/P/2009", arata procurorii.

Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...
Ultima oră
Pe aceeași temă