16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSorin Strutinsky, trimis în judecată

Sorin Strutinsky, trimis în judecată

Omul de afaceri, prieten cu Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, este acuzat de trafic de influență, instigare la săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri și spălare de bani.

Zeciuială, decimă sau dijmă. Așa se chema, în Evul Mediu, impozitul anual pe care țăranii erau obligați să îl plătească proprietarilor feudali. Un fel de zeciuială cerea, potrivit procurorilor DNA, și omul de afaceri constănțean Sorin Strutinsky, care a fost trimis ieri în judecată (și) pentru acest lucru. Mai exact, procurorii susțin că, în 2009, a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral).

”În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. New Home Construct S.A., S.C. Mehmetoglu S.R.L., S.C. Nefermin S.R.L., S.C. Panel Building System S.R.L. și S.C. CDS Project S.R.L.”, se arată într-un comunicat al DNA.

Nu este însă singura acuzație. Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanții acestor firme să falsifice mai multe contracte, aceste îns­crisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile.
De asemenea, în perioada 2009 – 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul societăților de mai sus. În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. 

Calcule până la ultimul bănuț

”În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la același denunțător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din Portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.

Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei”, mai spun procurorii DNA. În același an a pretins 10% și pentru ca denunțătorul să fie plătit în urma unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța. Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător suma de… 605.886,80 lei. Calculat până la ultimul bănuț. În cursul anului 2013, același inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunțător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze – echipamente și instalații). În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins și suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei și 6.844 euro), proprietatea inculpatului, până la concurența sumei de 1.892.844,97 lei.

 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă