15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Soţii Fughină şi Laszlo Kiss au fost reţinuţi în dosarul "Ultra...

UPDATE. Soţii Fughină şi Laszlo Kiss au fost reţinuţi în dosarul “Ultra Pro Computers”. Cei doi și avocata lor au recunoscut acuzațiile

UPDATE.  Soții Cristian şi Alina Fughină şi avocata acestora, Ana Lavinia Vasile-Caba, au recunoscut toate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT în dosarul "Ultra Pro Computers", informează Mediafax.

Surse apropiate angetei au arătat că, prima care a recunoscut faptele a fost Alina Fughină, soţia lui Cristian Fughină, fostul patron al societăţii care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Ulterior, arată sursele citate, cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a colaborat şi avocata familiei Fughina, Ana Lavina Vasile-Caba, dar şi Cristian Fughină, care a recunoscut acuzaţiile şi le-a relatat anchetatorilor mecanismul infracţional. Pe de altă parte, Laszlo Kiss nu a vrut să dea declaraţii, însă faptele sale au fost demascate de soţii Fughină şi de avocatul acestora, prin declaraţiile date anchetatorilor.

Soţii Cristian şi Alina Fughină şi Laszlo Kiss au fost reţinuţi, miercuri, în dosarul "Ultra Pro Computers", în care prejudiciul prin delapidare şi spălare de bani este estimat la 10 milioane de euro.

—-

Soţii Cristian şi Alina Fughină şi Laszlo Kiss au fost reţinuţi în dosarul "Ultra Pro Computers" pentru un prejudiciu estimat la valoarea de 10 milioane de euro, creat prin delapidare şi spălare de bani.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut-o şi pe şi Liliana Anton, iar în cazul Anei Lavinia Vasile-Caba au dispus cercetarea sub control judiciar, au declarat surse judicare citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, Ana Lavinia Vasile-Caba a recunoscut faptele de care este acuzată şi a dat o declaraţie completă.

Soţii Fughină, Laszlo Kiss şi Liliana Anton vor fi prezentaţi joi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În acest dosar, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut, miercuri, 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Vrancea şi Ilfov, la membrii grupării infracţionale suspectate de infracţiuni de delapidare şi spălare de bani.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că peste 10 milioane de euro ar fi fost scoşi din patrimoniul Ultra Pro Computers şi transferaţi în conturile unor offshore-uri, operaţiune în care ar fi fost implicaţi Cristian Fughină, soţia acestuia, Alina Fughină, tatăl lui, Ştefan Fughină, şi Laszlo Kiss.

Anchetatorii susţin că membrii familiei Fughină şi omul de afaceri Laszlo Kiss au încercat să şteargă urmele activităţilor ilicite derulate între K Tech Electronic, societate care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, şi cele patru societăţi offshore, prin introducerea cererii de insolvenţă a firmei prin care s-au spălat banii, susţin procurorii DIICOT.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că în perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughina, Laszlo Kiss, Ana Lavinia Vasile-Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul societăţii K Tech Electronics, prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora.

Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către Cristian Fughină a unei sume totale de 39.665.729 de lei (17.784.500 de lei din această sumă reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla.

Procurorii DIICOT au mai arătat că activitatea infracţională a grupului s-a derulat în patru etape. În prima etapă, în perioada 15 iulie 2008 – 27 august 2008, s-au încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de către K Tech Electronics (în calitate de vânzător), către patru societăţi offshore (în calitate de cumpărători), controlate de Laszlo Kiss, în valoare de 13.455.141,65 de euro şi 3.185.123.20 de dolari.

Toate aceste contracte, notează procurorii, includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul – K Tech Electronics SRL, (deşi nu a primit niciun avans), în cazul în care nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale în tot sau în parte, ori le îndeplineşte necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile, au fost semnate pentru vânzător de administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru, din ţară, ale vânzătorului, mai scrie Mediafax.

În a doua etapă, având în vedere ca societatea K Tech Electronics SRL nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societăţile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce conţineau la rubrica "Denumirea produselor sau serviciilor" menţiunea "sancţiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. …" şi acceptarea imediată a acestora la plată de administratorul Cristian Fughină.

Astfel, suma totală facturată de către cele patru societăţi offshore în intervalul 1 septembrie 2008-29 octombrie 2008 a fost de 56.970.212,29 de lei noi, izvorul acesteia fiind reprezentat de clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate, a căror obligaţie nu a fost respectată de către vânzător, toate facturile fiind acceptate imediat la plată de Cristian Fughină.

Faţă de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţelor, create cu rea-credinţă, faţă de soceitatea K Tech Electronics, în continuarea planului infracţional cele patru societăţi offshore au deschis 24 de acţiuni, la diferite instanţe din ţară, în funcţie de locaţia prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obţinerii unor somaţii de plată, scopul urmărit fiind acela de a obţine titluri executorii.

În cea de-a treia etapă, arată anchetatorii, având în vedere că Alina şi Cristian Fughină în calitate de administratori cunoşteau situaţia activelor companiei K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracţional organizat, prin intermediul celor patru societăţi offshore.
La acest moment, arată DIICOT, organizarea minuţioasă a grupării infracţionale a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăţi comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei provenienţe a banilor, potrivit sursei citate.

Astfel, din totalul creanţelor de 56.970.212,29 de lei, au fost decontate, direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanţă şi contracte de dare în plată, creanţe în valoare de 39.665.729 de lei.

În a patra şi ultima etapă, membrii grupului infracţional organizat au urmărit să şteargă toate urmele activităţilor ilicite, prin introducerea cererii de insolvenţă asupra K Tech Electronics, respectiv prin încercarea de a iniţia falimentul societăţii care a spălat produsul infracţiunii, Spectrum International Management, susţin anchetatorii.

K Tech Electronics a fost înfiinţată în anul 1997 de Alina şi Cristian Fughină. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlată integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrată de Cristian Fughină.

În iunie 2010, Tribunalul Constanţa hotăra intrarea în faliment şi dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, scrie Mediafax.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se numărau, pe lângă instituţiile bancare, şi producători şi distribuitori IT internaţionali şi locali, instituţii de stat şi primării. Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era către Banca Românească, în baza unui împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă