16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialȘpăgi incredibile pentru prietenul lui Vasile Blaga, șeful IPJ Bihor. Liviu Popa...

Șpăgi incredibile pentru prietenul lui Vasile Blaga, șeful IPJ Bihor. Liviu Popa și șeful Poliției Beiuș sunt acuzați de DNA că au primit mobilă, pavele și instalații electrice, în valoare de aproape 12.000 de lei

Fostul șef al IPJ Bihor, Liviu Popa, a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, de procurorii anticorupție orădeni, într-un dosar care vizează fapte de corupție.

În același dosar, sunt cercetați sub control judiciar și comisarul șef Remus Indrei, care la data faptelor era șef al Poliției din Beiuș, comisarul șef Ioan Vesa, care la data faptelor era șeful Secției 2 de Poliție Rurală Beiuș, Gheorghe Bat, care la data faptelor era șef al Posturilor de Poliție Cărpinet și Pietroasa, agentul șef principal de poliție Ovidiu Raj Rotar, care la data faptelor era șef al Postului de Poliție Cărpinet la data faptelor, Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.

Totodată, DNA a început urmărirea penală în cazul viceprimarului comunei Remetea, Nicolae Bodea și viceprimarul comunei Roșia, Florian Simea.

Procurorii anticorupție îi acuză pe Liviu Popa și Remus Indrei că, în perioada 2012-2014, s-ar fi angajat să protejeze activitatea infracțională a unei persoane și să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu. Astfel, cei doi ar fi contribuit la soluționarea favorabilă a petițiilor sau reclamațiilor și dosarelor penale care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana în cauză, înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor.

În plus, procurorii îi acuză că nu s-ar fi sesizat din oficiu, pentru a deschide noi dosare penale referitoare la faptele comise de persoana în cauză.

„În schimb, chestorul de poliție Popa Liviu, în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei”, precizează procurorii DNA, într-un comunicat de presă remis redacției.

Din această sumă, aproape 8.000 de lei ar fi fost folosită pentru cumpărarea de mobilă și servicii de renovare la sediul Poliției din Beiuș.
Totodată, procurorii precizează că Liviu Popa ar fi beneficiat și se servicii de 1.500 lei, pentru racordarea provizorie a casei sale la rețeaua de curent electric.

În plus, fostul șef al Poliției din Beiuși, Remus Indrei, este acuzat de DNA că, în cursul lunii iulie 2015, ar fi cerut a cinci persoane două tone și 11 metri pătrați de piatră ornamentală, pentru pavarea curții unei rude.

Procurorii mai precizează că, între decembrie 2014 și aprilie 2015, comisarul șef Remus Indrei, care era șef al Poliției Beiuș, ar fi „pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri”.

În perioada controlului judiciar, persoanele acuzate trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

În 19 septembrie, avut loc percheziții la IPJ Bihor și la domiciliul chestorului Liviu Popa. Surse judiciare precizau că șeful poliției ar fi patronat încasarea de către subordonați a unor taxe de protecție. Potrivit DNA, cauza penală vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție comise în perioada 2012-2014. În aceeași zi, a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și  Vasile Blaga, în dosarul accidentului chestorului Popa, care a avut loc în urmă cu două săptămâni. Șeful IPJ Bihor a făcut accident când se afla la volan în mașina lui Blaga. În acel moment, co-președintele PNL era plecat din România.

La ieșirea de la DNA, Vasile Blaga a declarat că l-a rugat pe Popa să îi scoată din garaj o mașină „cu motor Diesel", pe care șeful IPJ Bihor a tamponat-o într-un accident, în județul Brașov. Accidentul s-a soldat cu o victimă rănită ușor. Blaga a spus că l-a rugat pe „prietenul de familie" să-i plimbe mașina veche din 2001,  care ar fi avut probleme dacă ar fi stat prea mult în garaj din cauză că ar avea motor diesel.

În 5 septembrie, chestorul Liviu Popa a făcut accident când se afla la volan în mașina lui Blaga. „Nu a fost nimic grav, de altfel eu îmi continui drumul spre Bucureşti cu aceeaşi maşină. Am vrut să depăşesc un TIR, am ieşit pe contrasens şi am lovit o maşină care venea din faţă”, a declarat şeful Poliţiei. Potrivit chestorului, evenimentul rutier a fost o simplă tamponare. „Nu au fost nici răniţi şi nici pagube materiale”, a precizat, la acel moment, Liviu Popa. 

În 23 septembrie, șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, chestorul Liviu Popa, a fost eliberat din funcţie, joi, de către minstrul de Interne Dragoş Tudorache.

Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă