11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSpecialiști: O mașină nouă din cinci ar putea fi cumpărată prin Programul...

Specialiști: O mașină nouă din cinci ar putea fi cumpărată prin Programul Rabla

O mașină nouă din cinci ar putea fi cumpărată, anul acesta, prin intermediul Programului „Rabla”. Cu toate acestea, vânzările de mașini electrice nu vor fi foarte mari, din cauza prețurilor ridicate, informează Agerpres.

„Programul „Rabla”, care a ajutat constant piaţa maşinilor noi în ultimul deceniu, va fi prezent şi anul acesta, însă va începe destul de târziu, în luna mai putând fi făcute primele achiziţii. Ponderea lui în piaţa totală va fi, probabil, undeva la o cincime din vânzări. Maşinile electrice sunt un subiect la modă, mai ales datorită anunţurilor făcute de Tesla Motors cu Model 3. Pe plan local un retailer a anunţat că va crea o reţea de încărcare pentru maşinile electrice în magazinele sale, însă în România s-au înmatriculat sub 50 de maşini 100% electrice, anul trecut. Chiar dacă anul acesta se vor aplica subvenţii şi va exista o variantă specială de ‘Rabla’ pentru cei care vor să cumpere maşini electrice, vânzările nu au cum să explodeze, fiindcă preţurile acestor maşini rămân ridicate, iar autonomia rămâne scăzută’, notează reprezentanţii platformei online de anunţuri auto, Autovit.ro. 

Ghidul de finanţare pentru Programul „Rabla” se află, în prezent, în dezbatere publică timp de 10 zile, iar doritorii ar putea avea posibilitatea să achiziţioneze o maşină nouă începând de la jumătatea lunii mai. Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%. 

Din datele oficiale, reiese că, pentru acest an, programul clasic „Rabla” va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei ca şi în anul anterior. În program sunt admise la casare maşinile mai vechi de 8 ani. La fel ca şi în 2016, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcţionare mixt, dar şi pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei. 

Pe de altă parte, în cazul programului „Rabla Plus” va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică. Noutatea este că persoanele care vor să aplice la „Rabla Plus” nu sunt obligate să caseze o maşină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o maşină veche au în plan achiziţionarea unei maşini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro. Totodată, în cadrul programului „Rabla Plus” va exista şi componenta de finanţare a infrastructurii electrice, dar la acest moment se lucrează la Ghidul de finanţare.

Estimările Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) arată că pentru ediţia din acest an a Programului „Rabla” vor fi scoase din uz 20.000 de maşini vechi, mai vechi de opt ani. 

Cele mai citite

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă