8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialSPION RUS, prins cu DOCUMENTE SECRETE pe Aeroportul Otopeni. Vezi ce MĂSURI...

SPION RUS, prins cu DOCUMENTE SECRETE pe Aeroportul Otopeni. Vezi ce MĂSURI s-au luat împotriva suspectului şi ce MINERALE RARE erau de interes pentru ruşi

Spionaj economic : O.M., 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zonele de  exploatare de la MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV.

 Cetateanul rus nu a fost arestat, ci obligat sa nu paraseasca Bucurestii.  La aceasta ora procurorii ii audiaza pe  responsabilii de la IPROMIN.

 

Care sunt mineralele rare  de care  era interesat spionul  rus

La Moldova Noua, metalele rare ar exista in formatiuni din perioada CRETACICA, denumite “SKARNE”, importante fiind cele “silicifiere” (cu structuri asemanatoare diamantului?!). De asemenea, in astfel de SKARNE  ar exista minerale  ca pirita, calcopirita, magnetitul şi mai rar galena şi blenda, molibdenitul şi pirotina. Subordonat, apare oligistul, bornitul, covelina, marcasitul. Specialistii contactati de RL au refuzat sa comenteze de ce sunt importante astfel de zacaminte, invocand secretul de stat, dar au precizat ca sunt extrem de valoroase pentru diverse industrii “moderne”.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru, zinc, cadmiu şi alte metale, rare, din zona Moldova Nouă, mai exact de la zăcământul “Suvorov”.

 

 Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991, art. 169 si art. 298 Cod penal.

În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză.

Facem precizarea că, la data de 19 octombrie 2012, învinuitul O.M., 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV.

Suportul informativ a fost asigurat de către Serviciul Roman de Informatii, care acum  evaluează impactul asupra securităţii naţionale al documentelor clasificate despre zăcăminte găsite la cetăţeanul rus.  

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Oamenii lui Soroș și conspirația din jurul bogățiilor subsolului din România – Informatia Brasovului Oamenii lui Soroș și conspirația din jurul bogățiilor subsolului din România – Informatia Brasovului

    […] Acum, Nostradamus și-a exprimat și opinia în legătură cu spionul prins pe Otopeni în 2012 cu documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare (link aici). […]