11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSPP cumpără mașină pentru președintele Iohannis. Ce dotări va avea

SPP cumpără mașină pentru președintele Iohannis. Ce dotări va avea

Serviciul de Protecție și Pază va cumpăra un automobil Mercedes nou, în valoare de circa 80.000 de euro, pentru transportul demnitarilor.

Anunțul publicat de SPP pe internet nu menționează ce om politic va beneficia de acest automobil. Ținând însă cont că e vorba de o singură mașină, care va avea suporți pentru steag pe părțile laterale, se poate deduce că limuzina va fi atribuită președintelui Iohannis.

Achiziția s-a realizat printr-o licitație publică la care au trimis oferte trei firme auto: Automobile Bavaria (reprezentant BMW), Mercedes Benz România și Nurvil Râmnicu Vâlcea (reprezentant Volkswagen – Audi – Seat).

De remarcat este faptul că, exceptând Seat, toate celelalte sunt mărci auto germane.

Mercedes a câștigat în fața lui Audi și BMW

Criteriul de atribuire a licitației a fost „prețul cel mai scăzut”. Pe acest criteriu, a câștigat compania Mercedes Benz, care a oferit o mașină în valoare de 319.528 lei fără TVA.

Potrivit anunțului postat de SPP pe internet, noua mașină este un „autoturism de oraș destinat transportului demnitarilor”. Automobilul este o limuzină din clasa premium, cu tracțiune integrală.

Potrivit caietului de sarcini, motorul, pe benzină, oferă o putere de cel puțin 450 CP. Mașina realizează o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în cel mult 4,8 secunde. Cutia de viteze este automată.

Scaune spate cu funcție de masaj

Împreună cu datele pur tehnice, caietul de sarcini publicat pe internet dă și informații despre confortul interior al mașinii. De exemplu, limuzina va avea „scaune spate încălzite, ventilate cu funcţie masaj”. Funcția de masaj este, poate, justificată dacă pe bancheta din spate stă un demnitar de rang înalt, care trebuie să ajungă relaxat la Palatul Cotroceni.

Mai greu de înțeles pare însă cerința ca noua limuzină să aibă „tablou de bord cu finisare în piele” și „volan multifuncţional îmbrăcat în piele cu inserție de lemn fin”. După cum se știe, mașinile demnitarilor sunt conduse de cadre militare ale SPP, iar un șofer profesionist, care este și militar SPP, poate să manevreze și un volan obișnuit, fără inserții de lemn fin.

Tot pentru confort, automobilul prezidențial va avea suspensie pneumatică adaptivă pe puntea din spate.

Noua mașină mai are în interior televizor, sistem de sonorizare profesional HI-FI, cutie frigorifică și suporturi de pahare (atât în spate, cât și în față).

Licitația a fost atribuită la data de 18 martie. Conform condițiilor impuse de SPP, noua mașină trebuie să fie livrată de compania Mercedes până la data de 19 iunie 2015.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă