12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialSRI a activat celula de criză, după atentatele de la Bruxelles

SRI a activat celula de criză, după atentatele de la Bruxelles

UPDATE 14,15: Directorul SRI, Eduard Hellvig, anunță că "până în prezent, nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele de la Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național pentru menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români".

Potrivit unui comunicat difuzat de SRI, "ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire a oricăror acțiuni de natură teroristă care ar putea pune în pericol securitatea națională. Scopul principal al activității noastre este prevenirea acestor amenințări teroriste. Principalele noastre arme sunt informația și legea. Atunci când viața unui singur cetățean este pusă în pericol, acționăm cu fermitate, folosind instrumentele legale și mijloacele prevăzute de lege".

—————————-

La nivelul SRI s-a activat celula de criză, în urma atentatelor comise, marți, la Bruxelles, a declarat pentru Rl purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Potrivit acestuia, SRI ar urma să adopte, pe teritoriul României, măsuri suplimentare de securitate, similare celor adoptate după atentele din Franța.

Totuși, cu o probabilitate de "90 la sută", SRI nu va propune ridicarea nivelului de alertă teroristă în România, acesta urmând a fi menținut la nivelul albastru – "precaut", a precizat Ovidiu Marincea. Decizia SRI pe acest subiect este încă în discuție, în interiorul acestei instituții.

Pe de altă parte însă, eventuala modificare a nivelului de alertă se poate adopta, în CSAT, și la propunerea altor instituții, nu doar la propunerea SRI, în funcție de informațiile de care dispune fiecare instituție în parte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...
Ultima oră
Pe aceeași temă