14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSRI anunță demararea unei anchete privind folosirea cartelelor prepay de către teroriști...

SRI anunță demararea unei anchete privind folosirea cartelelor prepay de către teroriști în Europa. Ce indicii are Serviciul

Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat, miercuri, că investighează modul în care organizații teroriste au folosit cartele prepay românești pentru punerea la cale a unor atentate în Europa. De altfel, SRI susține că are informații privind ”lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport” dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele.

”În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. SRI a reliefat constant necesitatea adoptării unei legislații privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE”, precizează SRI.

Citește și: Controversa cartelelor pre-pay. Premierul Dacian Cioloș: Nu am fost și nu sunt ofițer acoperit

Duminică, premierul Dacian Cioloș a declarat, într-o emisiune televizată, că că în pregătirea atacurilor din ultima perioadă teroriștii au folosit cartele din România. El a susținut că șefii serviciilor de informații i-au cerut să aducă din nou în dezbatere legile Big Brother care impun un control la cumpărarea cartelelor prepay.

Luni, SRI a confirmat că pentru Digi 24, că în multe zone de conflict sunt folosite cartele prepay româneşti, cu referire la Siria și Irak. Atunci, Serviciul a precizat că nu poate confirma că dacă au fost folosite cartele românești în pregătirea atentatelor de la Bruxelles și Paris. 

Marți, preşedintele Comisiei de Apărare, senatorul PNL Marius Obreja, a declarat că aceste cartele ar trebui scoase de pe piaţă, în cazul în care ele ar constitui un risc la nivel european sau naţional .

Citește și: Președintele Comisiei de Apărare: Cartelele prepay ar trebui scoase de pe piață. În ce condiții

Ulterior, la bilanțul Serviciului Român de Informații pe 2015, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”absenţa unei legislaţii privind securitatea rămâne o temă sensibilă”. Șeful statului a precizat că este nevoie de o reformă legislativă, ”care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia”. 

 

 

 

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă