8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul a predat monopolul asigurărilor către grupurile străine

Statul a predat monopolul asigurărilor către grupurile străine

Efect. O hotărâre greșită, care îi afectează pe toţi românii

 

Preţurile RCA au explo­dat în ultimul an, iar or­ganizaţiile transportatorilor au anunţat un protest uriaș pe 15 septembrie.

Direct, prin măsurile luate de către Autoritatea de Suprave­ghere Financiară (ASF) și indirect, prin pretextul oferit de cererea CNADNR, statul român condus de Guvernul Victor Ponta a cedat, practic, monopolul asigurărilor către companiile străine. Efectele îngropării Astra Asigurări sunt astăzi vizibile în tarifele poliţei de răspundere civilă auto (RCA), care au crescut de 5-6 ori. Cele care câștigă sunt companiile multinaționale.

Rămase fără concurență, cele două firme deținute de Vienna Insurance Group (VIG)  în România, Asirom și Omniasig, au devenit foarte active pe piața RCA, deși înainte de falimentul Astra arătau că vor să reducă subscrierile pe acest segment. Profitând și de problemele prin care trec City Insurance și Carpatica, una falimentară și cealaltă aproape de faliment prin voința ASF, VIG a reușit să acapareze mai bine de 70% din vânzările de RCA în primele șase luni ale acestui an. Asirom subscrie masiv inclusiv pe segmente de clienți pe care le considera extrem de riscante și inabordabile, cum ar fi tinerii cu vârsta sub 25 de ani sau mașinile utilitare ori pentru transport de călători.

Dar consecinţele deciziei greșite a justiţiei, de care a profitat ASF pentru a distruge intenţionat Astra Asigurări, se văd în buzunarele noastre. Nu doar șoferii profesioniști, care anunță că vor ieși în stradă pe 15 septembrie, au de suferit, ci și orice persoană fizică din România care conduce o mașină, adică peste 5 milioane de oameni.

Cum orice șofer din România trebuie să aibă asigurare RCA, altfel riscând o amendă de 1.000 de lei și anularea talonului mașinii, clienții vor fi nevoiți să achite primele cerute de membrii grupului VIG și de Allianz Țiriac.  Iar aceste prime sunt și de două ori mai mari decât cele practicate de alte societăți de asigurări care vând asigurări RCA și în special față de cele vândute de Astra.

Este de ajuns să consultați calculatoarele unui broker ca să vedeți că, față de anul trecut, cel mai ieftin RCA a ajuns azi să coste chiar și dublu. Concret, un șofer de 35 de ani din București care conduce un Logan de 1,6 litri va trebui să dea în jur de 950 de lei pe an pentru RCA la Omniasig, deși anul trecut o poliță obligatorie putea fi achiziționată și cu 420 de lei.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă