18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStema Regală, reamplasată la Opera Națională

Stema Regală, reamplasată la Opera Națională

 

Clujul este din nou gazda unei importante vizite regale. Alteța Sa Regală Principele Radu al României a participat duminică la trei evenimente importante. Vizita regală a debutat cu o întâlnire cu comunitatea germană de afaceri, în cadrul Herbstfest, Festivalul de Toamnă al Economiei Germane. Festivalul și-a deschis porțile vineri seară, iar Alteța Sa Regală Principele Radu al României și-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea economică responsabilă a Clujului. Zeci de companii cu capital german, austriac, elvețian sau luxemburghez și-au expus oferta de produse și angajează tineri aflați în căutarea unui loc de muncă. Clujul ocupă un loc important în planurile investitorilor germani, spune vicepreședintele Consiliului Județean, Istvan Vakar.

Comunitatea clujeană este recunoscătoare companiilor germane, care au continuat să investească în Transilvania chiar și în cea mai grea perioadă a crizei economice, spune primarul Emil Boc. „Companiile germanofone se bucură de un mediu economic prietenos“, spune reprezentanta uneia dintre cele mai importante companii de servicii de contabilitate și consultanță financiară, IAS Expert, Sorana Cernea.

Vizita a continuat cu vernisarea Expoziției Regale de Fotografie, găzduită de Muzeul de Artă. La eveniment au participat directorul muzeului, profesorul universitar Lucian Năstasă-Kovacs, precum și fotograful oficial al Casei Majestății Sale, autorul fotografiilor expuse, Daniel Angelescu. „Un moment de care îmi voi aduce aminte este acela în care Majestatea Sa Regele ne-a făcut o fotografie, nouă, celor care îl fotografiam de obicei“, a spus Daniel Angelescu.

Premieră de excepție

Un moment cu o încărcătură sim­bolică a avut loc la Opera Națională Română din Cluj, deschisă prin Înaltul Decret semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand I la finalul Primului Război Mondial. Stema Regală a fost reamplasată în sala de concerte a Operei, acolo de unde fusese îndepărtată în timpul comunismului. Momentul a fost marcat de premiera operei „Werther“,  de Jules Massenet, spectacolul care a deschis în mod oficial Stagiunea 2015 – 2016.

„Premiera-eveniment «Werther» revine la aproape nouă decenii de la prima sa montare pe scena Operei clujene din anul 1928, și reprezintă o inițiativă cultural-artistică de mare însemnătate, proiectul fiind o colaborare între instituția lirică din Cluj și o echipă regizorală franceză, reputată pentru punerea în scenă a fenomenului wertherian“, spun reprezentanții Operei. Seara a marcat și onorarea mezzosopranei Viorica Cortez la împlinirea a 50 de ani de la debutul său pe aceeași scenă. „Premiera operei «Werther» respectă tradiția evenimentelor lirice mai puțin convenționale ale Operei Române din Cluj, evenimentul fiind pus în scenă în interiorul teatrului liric și totodată transmis live pe ecrane LED instalate în Piața Unirii, marcând închiderea Herbstfest – Festivalul de Toamnă al Economiei Germane“, mai spun reprezentanții Operei clujene.

O muncă intensă

Spectacolul-premieră, pregătit în doar câteva luni de muncă intensă pe scenă, în culise și în ateliere, este creația regizorului  Nadine Duffaut și a scenografului Louis Désiré, care au stabilit o strânsă relație de colaborare cu dirijorul József Horváth, Viorica Cortez, asistentul de regie Tiberius Simu și soliștii ambelor distribuții ale spectacolului: Călin Brătescu și Hector Lopez (ambii interpreți ai lui Werther),  Iulia Merca, Cristina Damian și Maria Jinga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horațiu Ruști (Albert), Petru Burcă, Șimonfi Șandor, Florin Pop, Sergiu Colțan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean,  Diana Țugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbițaș, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, precum și Corul de Copii Junior VIP, coordonat muzical de Anca Mona Mariaș.

Absolventă de muzicologie la Sorbonna, Nadine Duffaut a semnat regia a numeroase spectacole aclamate în Franța și peste hotare. Incursiunea și profunzimea eroului Werther, vulnerabilitatea naturii umane și complementaritatea de neînlocuit a libretului cu partitura lui Massenet sunt cel mai bine explicate de către regizorul Duffaut. „Mă preocupă la Werther claritatea expresiei gândurilor profunde. Partitura lui Massenet ilustrează întocmai acest aspect. Cum poate fi tradusă această simplitate, acest parcurs al vieții ce se desfășoară asemenea unui râu care se îndreaptă spre mare fără ca nici un alt traseu să fie posibil… aceasta este pentru mine provocarea. Natura mereu prezentă este reprezentarea perfectă a timpului care trece fără ca nimic să îl poată opri, până la moarte. Trebuie, așadar, să ne adâncim, fără zgomot, în meandrele gândurilor lui Werther și să ne simțim exaltați de bucuria Sophiei. Prezența anumitor personaje creează un contrast doar pentru a putea plânge mai bine alături de Charlotte.  Dar, înainte de toate, nu trebuie să uităm fraza muzicală care vă spune tot ceea ce cuvintele nu pot exprima, impunând respect și umilință față de ceea ce este scris. Iată ce am urmărit să obțin…“, a spus Nadine Duffaut.

Werther, poetul romantic prin excelență, a prins viață în romanul renumitului scriitor J. W. von Goethe, „Suferințele tânărului Werther“, care a devenit imediat după lansarea din anul 1774 un fenomen al epocii, popular în cafenele, saloanele literare, în universități și pe stradă. Compozitorul Jules Massenet a pus povestea lui Werther pe note și a prezentat-o în premieră mondială în 1892, la Teatrul Imperial Hofoper din Viena. A ajuns pe marile scene mondiale și a fost jucată de 1.100 de ori doar la Opéra Comique din Paris. 

Ce evenimente au loc luni

Vizita Regală va continua și luni. De la ora 09.00, Alteța Sa Regală Principele Radu al România va inaugura oficial o școală britanică din Cluj. De la ora 10.00, va participa la deschiderea anului universitar din domeniul studiilor de securitate la Universitatea Babeș-Bolyai, unde va fi primit de profesorul Adrian Ivan. De la ora 11.00, ASR Principele Radu al României va participa la inaugurarea Institutului de Științele Vieții Regele Mihai I de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în prezența rectorului Doru Pamfil, apoi va lua parte la Târgul Educațional “Meseria este brățară de aur“, organizat de International Committee, condus de Bogdan Herea. ASR Principele Radu al României va servi masa în compania unor oameni de afaceri și reprezentanți ai mediului academic din Cluj, apoi va vizita Clubul Sportiv Universitatea Cluj, la invitația reprezentantului secției de rugby, omul de afaceri Sorin Popa.

Spectacol pentru tineri

Premiera operei lui J. Massenet este parte a proiectului Opera 4 Youth inițiat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca cu scopul de a ieși în întâmpinarea publicului larg, în special a celui tânăr, din dorința de a-i trezi interesul și a-l atrage în sala de spectacol. “Opera «Werther» redezvăluie, astfel, scena teatrului liric clujean în fața unei noi stagiuni ce se anunță bogată în proiecte inovative, premiere și montări pe scene neconvenționale, care readuc opera și arta în stradă, în mij­locul pulsant al comunității locale și sunt complementare titlului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015“, spun reprezentanții Operei.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă