15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSTENOGRAME Cum negocia hackerul TinKode pentru a scoate informaţii negative despre români...

STENOGRAME Cum negocia hackerul TinKode pentru a scoate informaţii negative despre români de pe Internet

Hackerul TinKode din Timişoara, care a accesat neautorizat servere şi site-uri aparţinând unor instituţii importante din Europa, SUA şi Africa de Sud, printre care şi NASA şi Pentagonul, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni informatice, scrie Mediafax.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Manole Răzvan Cernăianu, în vârstă de 20 de ani, cunoscut sub pseudonimul “TinKode”, pentru infracţiuni informatice, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

“În sarcina inculpatului se reţine că, în mod repetat, a accesat în mod neautorizat, prin încălcarea măsurilor de securitate, mai multe servere şi pagini/site-uri de internet aparţinând unor instituţii importante din Europa, SUA şi Africa de Sud, în scopul obţinerii de date informatice, inculpatul procedând la transferul fraudulos de date informatice confidenţiale. Inculpatul Cernăianu Manole Razvan a lansat atacuri informatice şi a accesat fără drept mai multe servere aparţinând armatei Statelor Unite ale Americii, obţinând date confidenţiale, pe care le-a copiat şi transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic”, potrivit procurorilor DIICOT.

În dosar se află şi câteva stenograme legate atât de negocierile pentru spargerea unor site-uri, dar şi discuţii al lui Cernăianu cu familia, difuzate de B1 TV.

Într-o convorbire pe internet interceptată de anchetatori, o persoană necunoscută îi cere lui TinKode să şteargă un articol negativ la adresa românilor de pe site-ul publicaţiei New York Daily News:

TinKode: Mai da-mi o dată linkul ala…

Persoană necunoscută: http://www.nydailynews.com

T: De ce ai nevoie de acces aici?

N: Aflu până maine care articol anume.

N: Şi îţi dau linkul

T: Oricum, dacă chiar ai nevoie de acces aici,

T: Tot găseşti ceva şi obţii

N: Dacă reuşşti, 500 de dolari e ok?

T: Nu trebuie să spargi neapărat site-ul.

T: Alt site-uri mari de genul, nu te interesează?

N: Probabil că da, dacă este aceeaşi informaţie şi pe altele, va plăti şi pentru acelea.

Procurorii au interceptat şi o discuţie între hacker şi prietena sa, în care aceasta îşi exprima îngrijorarea faţă de preocupările lui Cernăianu:

Prietena: Ce spunea mama aseară cu Nuţa, că a dat la ştiri că un băiat di România…

TinKode: Nu ştiu, mă, că sunt nişte băieţi care fac tâmpenii cu carduri sau alea. Nu sunt hackeri sau ce fac eu. Mai lasă-mă naiba o dată. Că mă enervează.

P: Eu te întreb pe tine.

T: Da, mă, lasă-mă naiba că nu au ce să-mi facă. Mă disperaţi, la naiba, că m-am săturat. Mai lăsaţi-mă naiba în pace.

P: dar mă laşi să-ţi explic?

T: Da, ştiu, că vede la televizor că X e arestat, că X a făcut nu ştiu ce.

P: Păi da. Dar a zis că ăla chiar asta făcea. Vindea programe în America.

T: Vindea pe… în America.

Tânărul a postat şi divulgat respectivele date informatice către public prin intermediul unui jurnal tip blog şi pe un site web, potrivit DIICOT.

“Prin acelaşi mod de operare, inculpatul a compromis şi server-ul web aparţinând National Aeronautics and Space Administration (NASA). În sarcina inculpatului se mai reţine că a accesat în mod neautorizat, lansând atacuri informatice asupra sistemului informatic şi paginii de web aparţinând Guvernului SUA, respectiv Departamentului de Apărare – Pentagon”, precizează DIICOT.

Procurorii au mai arătat că pentru săvârşirea infracţiunilor Răzvan Cernăianu a conceput o aplicaţie informatică, software pe care l-a şi oferit terţilor, pe blog-ul personal, contra sumei de 150 de dolari, împreună cu alte coduri de acces şi date informatice care permit accesul la sisteme informatice.

Hackerul a postat pe blog şi o înregistrare video care a surprins atacurile informatice exercitate asupra site-ului oficial al administraţiei americane.

“Prin activitatea infracţională s-a produs blocarea temporară a sistemelor informatice atacate, restricţionându-se astfel accesul la acestea şi perturbându-se în mod grav buna lor funcţionare. Prejudiciul cauzat este de 250.000 USD”, se mai arată în comunicat.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin.

Procurorii DIICOT au colaborat în instrumentarea cauzei cu ofiţerii FBI şi cu reprezentanţii NASA.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă