5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialStrategie pentru zona pescărească Prut-Dunăre

Strategie pentru zona pescărească Prut-Dunăre

Pescarii sau chiar insti­tuțiile publice pot accesa finanțări de până la 200.000 euro pentru fiecare proiect.

Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Prut-Dunăre-Galaţi, grup de acţiune locală pentru pescuit (Fish Local Area Group – FLAG), a organizat zilele trecute dezbaterea finală în cadrul procedurii de elaborare a stra­tegiei de dezvoltare locală a zonei pescărești Prut-Dunăre-Galaţi pentru perioada 2016-2023. FLAG Galaţi a semnat pe 9 iunie cu Autoritatea de Management a Programului Operaţional de Pescuit (AMPOP) contractul pentru acordarea unui sprijin financiar în vederea elaborării acestei strategii, care trebuie realizată până pe 9 septembrie.

FLAG este o mini-autoritate de management locală. De finanțări pot beneficia instituţii și servicii publice, regii, societăți comerciale cu capital privat, ONG-uri sau pescari comerciali. În cadrul programului sunt trei măsuri de finanțare. Cel mai mare buget (55,94%) este alocat Măsurii 1 – Promovarea și sprijinirea activităţilor care duc la diversificare, creare de locuri de muncă, valoare adăugată, inovare. Pentru Măsura 2 – Sporirea și capitalizarea atuurilor de mediu este alocat un procent de 36,25%, restul de 7,81% fiind bugetul alocat Măsurii 3 – Promovarea și valorificarea socio-culturală a zonei pescărești, precum și consolidarea rolului comunităţilor pescărești în dezvoltarea locală. Alocarea pentru un proiect poate fi de la 3.000 la 200.000 euro. FLAG Galați își propune un minim de 18 proiecte contractate și implementate, prin care să se creeze cel puţin 21 de locuri de muncă. 

În exercițiul financiar anterior, FLAG Galați a reușit să obțină finanţări de 5,28 milioane euro. Adăugând și contribuțiile beneficiarilor, valoarea totală a proiectelor este de 8 milioane euro. Cele mai importante proiecte finalizate sunt cele de reabilitare a complexului de agrement de la Lacul Zătun. La Zătun au fost două proiecte, unul de restabilire a potenţialului de producție piscicolă și un proiect de amenajare eco-turistică, care a transformat complexul Zătun într-una din cele mai moderne baze de agrement cu specific piscicol. Un alt proiect finalizat recent este înființarea unui muzeu al pescuitului.   

PARTENERIAT

Cine face parte din FLAG

FLAG Galați este un parteneriat format din 12 instituţii, respectiv CJ Galaţi, Camera Agricolă, Asociaţia Comunelor, Patronatul IMM-urilor, Camera de Comerţ, ADR, Kiwanis, Grupul de Producători „Lotca“, Centrul de Consultanţă Ecologică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură și Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea Dunărea de Jos. Cei 12 parteneri constituie comisiile de selecţie și practic, realizează selecţia proiectelor care apoi sunt trimise la AMPOP. FLAG are în aria sa Galațiul și 10 comune, 8 rezervații naturale, 8 comunităţi pescărești cu un total de 142 de pescari comerciali, 12 unităţi de acvacultură, 155 km de ape curgătoare pe Dunăre, Siret și Prut și 4.145 ha de lacuri și bălți.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă