9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStratfor: România a devenit o țară importantă pentru SUA

Stratfor: România a devenit o țară importantă pentru SUA

 

George Friedman afirmă că liderii americani sunt atrași de faptul că România este un teritoriu stabil, în comparație cu zonele de conflict de la Marea Neagră.

Marea Neagră este una dintre cele mai importante zone pentru strategia pe care Statele Unite ale Americii vor să o dezvolte în această parte a lumii, a declarat George Friedman, fondatorul Stratfor, organizația americană ce oferă analize strategice și previziuni geopolitice pentru lideri politici ai lumii. România are ocazia de a-și valorifica șansele pe care i le oferă poziția geostrategică și parteneriatul cu SUA, este îndemnul lui George Friedman.

„Cu siguranţă SUA nu se vor implica în Orientul Mijlociu, cu siguranţă SUA nu sunt încă gata să se ocupe de Ucraina. Caucazul este o zonă de potenţiale agresiuni. Toate acestea sunt înconjurate de ţările Mării Negre. Dacă ne gândim, din punctul de vedere american, la cum ne-am putea organiza strategia şi forţele, este util să luăm în calcul un punct de comandă în Marea Neagră, pentru că aceleaşi forţe ar putea să fie folosite pentru a menţine ordinea în Irak, ar putea fi folosite teoretic să susţină operaţiunile din Ucraina, ar putea fi folosite în scenariul georgian. Elementul de stabilitate în zonă este România şi, într-o măsură mai mică, Bulgaria. Acest lucru transformă România într-o ţară importantă”, a declarat fondatorul Stratfor, pentru Digi24.

Dar liderii români trebuie să știe cum să profite de această stabilitate a țării și pentru asta e nevoie de un lucru simplu: să credem în șansa pe care o avem, a avertizat George Friedman. „România este diferită şi cred că românii s-au gândit mereu la ei ca fiind cei mai slabi şi mai instabili. Dar în contextul Mării Negre, sunteţi pentru SUA cel mai important aliat. Şi sincer sunteţi şi cea mai promiţătoare ţară din regiune”, a menționat specialistul american. „Important, în această regiune care a devenit liberă de Uniunea Sovietică în 1991, a fost să se uite spre Germania sau Franţa. Dar acum ar fi bine să se uite spre ea însăşi. În multe feluri sunteţi, în egală măsură, la fel de expuşi atât la pericole, dar şi la stabilitate. Cred că relaţiile care se dezvoltă cu SUA, mai ales după vizita vicepreşedintelui Joe Biden, a ministrului apărării Chuck Hagel şi a altor vizite care au avut loc. Şi chiar şi această întâlnire care reprezintă era viitoare a României într-o manieră foarte importantă. Aceste lucruri se adună într-un punct. Acum este vremea României să îşi ocupe locul în lume şi să se nu se mai gândească la ea însăşi ca la o victimă”, a continuat George Friedman.

O strategie internă a României este esențială în acest moment, pentru că nu suntem singurii cu o poziţie avantajoasă. Iar fără o strategie clară şi hotărârea de a o aplica, putem pierde mult, în condiţiile în care şi Rusia reprezintă un risc. Marile puteri occidentale au trei aliaţi importanţi în regiune: Polonia, Turcia şi România. Depinde doar de noi să ne impunem pe termen lung, este concluzia lui George Friedman, citat de Digi24.

Fondatorul Stratfor nu este la primele declarații de acest fel cu privire la țara noastră. La începutul acestui an, George Friedman a declarat că România este importantă și pentru Rusia, deoarece “este ţară la Marea Neagră, este o potenţială furnizoare de carburanţi, deci un concurent regional. Şi este apropiată de Republica Moldova”.   

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă