15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Aproximativ 500 de studenți ai Academiei de Poliție au depus jurământul...

VIDEO+FOTO. Aproximativ 500 de studenți ai Academiei de Poliție au depus jurământul militar

După ce au trecut de probele de foc din vară, Studenții în primul an la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” au depus, joi, jurământul militar. Este vorba despre 517 elevi, dintre care 108 sunt fete, conform unui raport al Academiei de Poliție. Pe lângă studenții români se află și nouă elevi din Republica Moldova care se pregătesc pentru specializările Penitenciare și Pompieri. Printre cei care au depus jurământul, joi, se află și trei urmași ai unor angajați ai MAI care au murit în misiuni. Cei trei au fost admiși la Academie după ce au trecut de proba medicală și cea sportivă. 

La ceremonie au mai participat fostul ministru al Internelor Radu Stroe, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, Nicolae Văcăroiu, Ecaterina Andronescu şi toţi şefii de arme și ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care le-a transmis să fie optimişti şi să nu se lase învinşi de greutăţi. 

 

Dintre cei 517 studenţi care au depus jurământul militar, cei mai mulţi se vor pregăti la Facultatea de Poliţie, pentru specialităţile Ordine şi siguranţă publică (254), Drept (115), Poliţia de Frontieră (38), Jandarmerie  (36), Penitenciare (40), iar 34 la Facultatea de Pompieri. 

Copiii polițiștilor morți în misiune

Rareș, Mălin și Dan au ales să urmeze carierele părinților lor care au murit în misiuni.  Ministrul Gabriel Oprea a declarat, în cadrul ceremoniei de la Academie că a decis să facă derogare ca cei ttrei să intre fără a mai susține proba teoretică, pentru că și el a rămas fără tată și a ales să urmeze cariera militară.

”În mod deosebit, vreau să-i felicit pe acești tineri, pentru că au avut puterea de a trece peste momentele deosebit de grele, cauzate de pierderea unui părinte, și au ales să meargă mai departe pe acest drum dificil al carierei militare, urmând exemplul părinților pe care i-au pierdut.

Și spun asta pentru că, la rândul meu, am trăit această dramă, pe când aveam doar 10 ani. Tatăl meu, căpitan în armata română, și-a pierdut viața în unitate. Așa cum fac astăzi cei trei tineri, și eu am ales să urmez modelul tatălui meu, am ales cariera militară.

Este o satisfacție în plus pentru mine că am reușit anul acesta ca în Ministerul Afacerilor Interne spiritul de solidaritate și recunoștința față de oamenii noștri să poată îmbrăca și astfel de forme de suport pentru familiile și urmașii celor căzuți la datorie”, a declarat Gabriel Oprea.

Leonard Mălin Tudor, din judeţul Ialomiţa, a spus că atunci când a murit tatăl său (în ianuarie 2006, vovit de o mașină în timp ce participa la un control în trafic) era foarte mic şi l-a cunoscut pe acesta exclusiv din fotografii şi din poveştile mamei. Din 2004 a fost copil de trupă la Jandarmeria Ialomiţa şi a optat pentru arma Jandarmerie pentru a continua munca tatălui său.

Dan Nicolae Popa, din judeţul Alba, (al cărui părinte a decedat în 1995, lovit de o mașină în timp ce dirija traficul rutier )a spus că nu a apucat să-şi cunoască tatăl, mama sa fiind însărcinată cu el în şase luni când părintele său a decedat. Tânărul a adăugat că mama lui a păstrat uniforma tatălui în dulap. El a precizat că şi-a dorit dintotdeauna să ajungă poliţist.

Rareş Andrei Toma este fiul locotenentului comandor Augustin Toma, care a murit într-un accident, în 9 ianuarie 2006, după ce aparatul de zbor în care se afla s-a prăbuşit în zona Aeroportului Internaţional Iaşi. Acesta a spus că după ce tatăl său a murit, l-a aşteptat un timp în faţa blocului, să revină acasă. Tânărul a mai spus că nu a dorit să devină şi el aviator tocmai pentru că înţelege pericolele pe care le presupune această meserie, motiv pentru care a optat pentru Facultatea de Poliţie, specialitatea Drept.

Norocos

Adrian Petrișor Ghiță – Popa vine din Caraș-Severin, dintr-o localitate cu populație majoritară croată. Tatăl lui este polițist. Adrian a avut noroc anul acesta, deoarece ministrul a făcut derogare și pentru înălțime. Este cel mai scund dintre băieți. Și-a dorit să fie polițist, cu toate că tatăl său i-a arătat că viața în uniformă nu este mereu tocmai ușoară și frumoasă. A învățat mult și s-a antrenat pentru probele sportive. Acum urmează cursurile facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție, unde a intrat cu 9.30.

"Vă încurajez pe toţi să profitaţi din plin de această perioadă a vieţii voastre. Folosiţi-o pentru a vă desăvârşi ca oameni cinstiţi, curajoşi şi demni. Luaţi tot ce este mai bun de la profesorii academiei şi pregătiţi-vă conştiincios. Fiţi optimişti şi nu vă lăsaţi înfrânţi de greutăţi, pentru că, deşi viaţa pe care o veţi urma după anii de şcoală este una plină de încercări, vă poate aduce satisfacţii imense", le-a mai  spus Gabriel Oprea noilor studenţilor ai Academiei de Poliţie.

Ministrul de Interne  a mai spus că toţi cei care joi au depus jurământul sunt acolo pentru că au ales să fie în slujba oamenilor, a comunității și a țării.

"Am credința că această opțiune s-a bazat pe propriile principii și valori, pentru că meseria de polițist, jandarm sau pompier presupune înainte de orice, vocaţie. Faptul că ați trecut procesul riguros de selecție, mult mai complex decât cel pe care îl parcurg colegii dumneavoastră de la alte universități, este dovada faptului că aveți ambiția, hotărârea și aptitudinile necesare unui domeniu atât de complex, precum cel al ordinii publice și securității naționale", a precizat Oprea.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă