12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialStudiu IRES: România, o țară devastată de frici

Studiu IRES: România, o țară devastată de frici

Românii percep țara în care trăiesc drept una nesigură, ai cărei cetățeni sunt speriați, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen lung și mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, potrivit unui studiu IRES. 

Studiul realizat de IRES cu privire la percepțiile românilor legate de securitatea națională și incidență unor riscuri, arată că universul social al românului este populat de nesiguranță și incertitudini. 

“Atunci când sociologii abordează problemă riscurilor și a amenințărilor, România apare că o țara devastată de frici și de percepția unor pericole care pândesc individul, comunitățile sau chiar țara în totalitatea ei, la tot pasul. Universul social al romanului pare populat de nesiguranță și incertitudini, de spaime și viitoare pericole care îl determină la acțiuni sau reprezentări fataliste sau pesimiste cu privire la viitor. În mod evident, când studiem opiniile și atitudinile față de riscuri, noi, sociologii, nu măsurăm o realitate obiectivă,ci o reverberație subiectivă a unei imagini a pericolelor din societate“, se arată în analiză datelor din studiu, semnată de sociologul Vasile Dâncu. 

Citește și: Sondaj IRES: Ce cred românii despre lupta anticorupție
  
Chiar dacă cu multe dintre riscuri, omul obișnuit nu are un contact direct, el ajunge să le perceapă prin intermediul mass-media, explică sociologul. Astfel, mass-media amplifică incidența unor riscuri și ajută de cele mai multe ori la nașterea sentimentului unor amenințări viitoare, pericole virtuale sau amenințări colective.   

Unele riscuri sunt atenuate printr-un optimism exagerat al gândirii cotidiene, altele sunt supraestimate datorită unor accente intens mediatizate sau chiar prin incidență unor campanii de marketing sau promovare a unor produse sau servicii. În România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de această, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin”, dezvăluie IRES. 

Pe lângă riscurile cu care românii s-au obișnuit ca nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj, se adaugă, mai nou, și terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare, arată studiul citat. 

O altă concluzie a IRES este că românii caută siguranță în alte societăți prin migrație internațională.   

Studiul a fost făcut pe 1.519 de persoane de 18 ani, pe un eșantion mulți-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național cu o eroare maximă tolerată de plus-minus 2,5%. Perioadă anchetei: 17-22aprilie 2015. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă