9.7 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă: Statele Unite ale Americii nu mai finanţează avertizorii anticorupţie...

Semnal de alarmă: Statele Unite ale Americii nu mai finanţează avertizorii anticorupţie din România. Aceasta a fost una dintre primele decizii ale preşedintelui Donald Trump

Statele Unite ale Americii au tăiat fondurile destinate „avertizorilor de integritate” din Europa Centrală şi de Sud- Est, inclusiv din România, care devoalau actele de corupţie săvârşite de angajaţii companiilor americane sau ale celor listate pe bursele americane, ceea ce înseamnă majoritatea marilor companii de la nivel global. 

Decizia a fost luată de noul preşedinte american Donald Trump, pe 23 ianuarie a.c, la doar câteva zile după preluarea efectivă a mandatului, ceea ce nu reprezintă un semnal prea încurajator pentru această regiune. 

Unul din dosarele celebre, instrumentate de autorităţile americane şi cele române şi în baza unor informaţii primite de la astfel de avertizori, este „Microsoft”.

Structura  prin care „avertizorii de integritate” („whistle blowers”) sunt recompensaţi pentru că informau autorităţile de la Washington, în legătură cu ilegalităţile săvârşite de companiile sus-menţionate, se numeşte The International Anti-Corruption (IAC) Group (Grupul Internaţional Anticorupţie- n. trad.).

Recompense consistente 

Infracţiunile devoalate de avertizorii de integritate sunt investigate de FBI. Recompensarea celor care furnizează informaţii relevante, finalizate cu sancţionarea companiilor care încalcă legea, se face prin acordarea unui cuantum de 10% (în unele cazuri speciale chiar de 30%) din amenzile aplicate de statul american acelor firme. Sumele încasate de avertizorii de integritate pot fi, astfel, destul de consistente. 

Potrivit site-ului IAC, în 30 august 2016, cuantumul recompenselor plătite a depăşit pragul a 100 de milioane de dolari. Programul a fost înfiinţat în 2010, în baza Legii Dodd-Frank, promovată de fostul preşedinte american Barack Obama pentru a însănătoşi finanţele SUA, după criza economică globală.    

Declicul care a dus la adoptarea OUG 13

Cu câteva zile înainte ca Donald Trump să taie fondurile avertizorilor de integritate destinate Europei Centrale şi de Sud-Est, preşedintele PSD Liviu Dragnea se afla la Washington, pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte american.  Potrivit unor surse politice, Dragnea a aflat despre această intenţie a lui Trump, pe care a decriptat-o drept o lovitură dată luptei anticorupţie din România. Sursele citate de RL susţin că acest lucru l-a determinat pe Dragnea să ceară  promovarea OUG 13/2017 de către Guvernul Grindeanu. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită. Alianța era necesară pentru ca USR, PMP și Forța Dreptei să candideze împreună

Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită (USR, Forța Dreptei și PMP), în urma unei reclamații pe care...

Imagini incendiare cu Andreea Bălan. Artista nu se dă la o parte nici la 39 de ani

Andreea Bălan se menține în formă la frumoasa vârstă de 39 de ani și le dă clasă multor domnișoare. Vedeta a "tras pe ea"...

Autoritățile de la Chișinău reacționează cu privire la un atac asupra regiunii transnistrene

Autoritățile de la Chișinău resping zvonurile privind un presupus atac cu drone asupra Tiraspolului, lansat din Ucraina, informează deschide.md, citând declarațiile reprezentanților Biroului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă