20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSuceava: Prefectul Florin Sinescu, cercetat în libertate pentru fapte de corupție

Suceava: Prefectul Florin Sinescu, cercetat în libertate pentru fapte de corupție

Curtea de Apel Suceava a decis, miercuri, să înlăture măsura cercetării sub control judiciar a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, dispusă de Tribunalul Suceava, după ce acesta fusese reţinut de DNA Suceava pentru abuz în serviciu, conflict de interese, uzurparea funcţiei şi uz de fals, relatează Mediafax.

O soluţie similară a fost luată şi în cazul primarului din Brodina, Vasile Melen, cercetat în acelaşi dosar.

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, contestaţiile formulate de Florin Sinescu şi Vasile Melen împotriva deciziei Tribunalului Suceava şi a înlăturat dispoziţia de luare faţă de cei doi a măsurii preventive a controlului judiciar, dar menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu sunt contrare deciziei de faţă.

Totodată, Curtea de Apel Suceava a admis şi cererea formulată de Florin Sinescu de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu unele prevederi din Codul de procedură penală privind controlul judiciar, prin care cel faţă de care se ia măsura "să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat" şi "să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta".

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmărit penal pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcției, dar și de uz de fals.

Astfel, el este acuzat că a refuzat să-l demită din funcţie pe primarul PSD al comunei Udeşti, care fusese declarat în conflict de interese de către ANI, decizie confirmată în 2012 printr-o hotărâre a Curţii de Apel Suceava, că a intervenit la APIA Suceava şi a făcut presiuni pentru ca primarului din Udeşti să i se acorde subvenţii sau că nu a exercitat corespunzător controlul de legalitate a hotărârilor CL Udeşti permiţând astfel ca o păşune să fie trecută ilegal în administrarea unei asociaţii care a obţinut subvenţii de la APIA.

Prefectul de Suceava mai este acuzat de abuz în serviciu pentru că, la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava și pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina, care avea o datorie în valoare de 462.315,93 lei din 2008 faţă de o firmă de construcţie ce a reconstruit nouă case distruse de inundaţii, iar aceste datorii au fost înscrise ca arierate care să fie plătite de la bugetul de stat.

Totodată, prefectul mai este acuzat că şi-a încălcat atribuțiile de serviciu pentru a obţine ilegal un titlu de proprietate pe o suprafață de 26.103 metri pătraţi de teren în comuna Moldovița pe numele socrilor săi, cunoscând că aceştia nu deţin documente de proprietate care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptăţiţi să obţină un titlu de proprietate.

Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru că, în calitate de prefect al judeţului Suceava, a semnat către ITM Suceava o adresă prin care a numit în comisia de concurs pentru postul de şef serviciu, la care a participat şi soţia sa, Angelica Sinescu, doi subordonaţi, președintele comisiei fiind un șef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, care au declarat-o câştigătoare a concursului pe soţia prefectului.

Prefectul de Suceava este acuzat şi de uzurparea funcției pentru că, profitând de funcţia de prefect, a intervenit pe lângă şeful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un bărbat să-şi recupereze permisul de conducere, reţinut în 27 decembrie 2014 de către poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h.

Florin Sinescu mai este acuzat de uz de fals pentru că în luna noiembrie 2012 şi-a achiziţionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună ştiinţă de documente fictive pe numele său, un contract de cumpărare din Germania şi un contract de vânzare – cumpărare din 3 decembrie 2012 care, în realitate, nu a fost încheiat între cele două părţi, şi nici nu a fost semnat de către vânzător, iar după ce a aflat că se verifică modul în care şi-a procurat autoturismul prefectul a vândut maşina.

În acelaşi dosar este cercetat şi primarul comunei sucevene Brodina, Vasile Melen, pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că, în calitate de primar al comunei Brodina şi administrator în fapt al firmei Forest Brod SRL, i-a solicitat prefectului Florin Sinescu, în 7 ianuarie 2015, să intervină pe lângă funcţionari din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primăriei Brodina în valoare de 462.315,93 lei, cu penalităţi de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, datorat din 2008 unei firme de construcţii care a reconstruit nouă case ce fuseseră distruse de inundaţii, să fie evidenţiat ca şi arierat pentru a putea fi astfel achitată ulterior din bugetul de stat.

Solicitarea primarului a fost satisfăcută de către prefectul Florin Sinescu, care în 12 ianuarie a intervenit pe lângă directorul Trezoriei judeţului Suceava şi pe lângă un alt director din instituţie pentru a identifica o soluţie la problema primarului din Brodina. În aceeaşi zi, directorul Trezoreriei Suceava a telefonat omologului său de la Trezoreria Rădăuţi, unde Primăria comunei Brodina avea conturile deschise, pentru a se interesa de problemă, în scopul găsirii rapide a unei soluţii la solicitarea prefectului.

După obţinerea acestor date, atât directorul Trezoreriei Suceava, cât şi primarul Vasile Melen, împreună cu jurista şi contabilul Primăriei Brodina, s-au întâlnit în biroul directorului general al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, unde au găsit soluţia de rezolvare a problemei prin înregistrarea datoriilor ca arierate.

De asemenea, la solicitarea primarului, prefectul Florin Sinescu a intervenit la administratorul şi directorul firmei de construcţii care avea de încasat datoria pentru a-l determina să încheie o înţelegere cu Melen pentru ca datoria de 462.315,93 lei să fie achitată în 12 rate lunare a câte 50.000 lei, penalităţile de întârziere de 1.201.357,80 lei să nu mai fie plătite şi să fie încheiată o convenţie scrisă între părţi care să servească la deblocarea conturilor primăriei Brodina.

Demersurile prefectului s-au concretizat prin încheierea unei convenţii autentificate la biroul unui notar.

Procurorii arată că în acest caz complicitatea lui Vasile Melen constă în faptul că, în baza unei înţelegeri cu prefectul Florin Sinescu, i-a pus acestuia la dispoziţie toate datele şi documentele necesare pentru ca solicitarea lui să aibă succesul scontat şi că a ştiut pas cu pas tot ce întreprindea Sinescu folosindu-se de funcţia de prefect, pentru a-şi rezolva propria problemă.

Melen mai este acuzat că, în calitate de primar şi-a încălcat atribuţiile de serviciu grevând bugetul local cu datorii pentru lucrări executate de Forestbrod SRL Brodina din perioada când era administrată de el pentru lucrări de apărări de maluri distruse de calamităţile din anul 2008, ca urmare a accesării unui credit, cu scopul de a plăti arierate în valoare de 850.000 lei firmei SC Forestbrod SRL Brodina, la care acesta a fost asociat şi administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt şi în prezent, creând astfel un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar şi un avantaj patrimonial acestei societăţi, în care este interesat în mod direct.

Astfel, primarul a iniţiat în martie 2013 un proiect de hotărâre de consiliu local pentru aprobarea unui împrumut în vederea achitării datoriei către Forestbrod, hotărâre adoptată, iar apoi a încheiat şi semnat un contract de împrumut cu termen de rambursare de 5 ani.

Din acest credit, Melen a ordonanţat la plată achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societăţii sale până la data de 29 mai 2013.

Procurorii anticorupţie susţin că, în calitatea sa de primar, Vasile Melen a îndeplinit acte şi a luat decizii prin care s-au obţinut foloase pentru firma pe care o administrează în fapt şi în prezent şi pe care a administrat-o şi până să devină primar.

Procurorii DNA Suceava au făcut, în 20 februarie percheziţii la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar şi la Brodina în legătură cu modul în care au fost folosiţi banii publici pentru reconstrucţia a de case pentru sinistraţii din localitate, în urma inundaţiilor din 2008.

După aceste percheziţii, prefectul Florin Sinescu şi primarul din Brodina au fost duşi la sediul DNA Suceava, au fost audiaţi, iar apoi reţinuţi.

Primarul din Udești, Săvel Botezatu, cercetat şi el în acest dosar, a fost arestat preventiv de la sfârşitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene, iar de săptămâna trecută este arestat la domiciliu.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă