16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialSultanul biscuiților din România a fost arestat preventiv, într-un dosar de evaziune...

Sultanul biscuiților din România a fost arestat preventiv, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu prejudiciu de 3,1 milioane de euro

Patronul companiei RoStar, Halil Bulut, a fost arestat preventiv, joi, într-un dosar de de evaziune fiscală și spălare de bani, au decis magistrații Tribunalului București.

În același dosar au fost arestați preventiv patru membri ai conducerii RoStar, respectiv Raluca Anamaria Blaj (contabil), Ioan Todoran (director tehnic), Mihai Gheorghe (șef secție transporturi) și Cornel Costea (inginer șef), în timp ce pentru Imad Ali instanța a dispus control judiciar.

Decizia nu este definitivă.

Prejudiciul, în acest dosar, este de apoape 14,3 milioane de lei sau echivalentul a 3,1 milioane de euro.

Procurorii DIICOT precizează că, în calitate de administrator al companiei, în perioada 2011 – 2015, Bulut Halil ar fi constitui un grup infracțional cu Raluca Anamaria Blaj, referent contabil în cadrul firmei, și directorul tehnic Ioan Todoran. Astfel, ei ar fi acționat „în sensul  sustragerii Sc Rostar de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin evidențierea în actele contabile ale acestei societăți sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale”.

În acest sens, ei ar fi înregistrat achiziții fictive de bunuri și servicii provenind de la 22 societăți comerciale cu comportament specific celor de tip fantomă.

DIICOT precizează că, în urma cercetărilor  a rezultat  că membrii grupului infracțional facturile fictive s-ar fi întocmit din dispozițiile lui Bulut Halil.

„Acestea atestau în mod nereal achiziționarea de către RoStar de bunuri și servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curățenie, consumabile, materiale publicitare și promoționale, servicii de reparații, amenajări, reparații ți transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantomă, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor în contabilitatea societății beneficiare, în scopul diminuării obligațiilor fiscale ale acesteia către bugetul de stat”, mai precizează DIICOT.

Totodată, Anamaria Blaj ar fi cerut efectuarea de plăți către societățile de tip fantomă, în baza documentelor justificative fictive înregistrate în contabilitate.

„În baza facturilor fiscale ce atestau în mod nereal achiziția de servicii (reparații, lucrări, etc.) de la furnizorii fantomă anterior enumerați, erau întocmite procese-verbale de recepție a lucrărilor, dar și procese-verbale de recepție a unor mijloace fixe achiziționate (de regulă utilaje), ce au fost semnate în perioada 2011-2015 exclusiv de către inculpaţii Todoran Ioan (director tehnic), Costea Cornel (inginer șef) și Gheorghe Mihai (șef secție/adjunct (sector) transporturi). În mod similar, în baza facturilor fictive de achiziție materii prime erau înregistrate în contabilitatea RoStar note de intrare-recepție, întocmite și semnate exclusiv de către alte persoane”, mai precizează DIICOT.

 

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă