10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSummit-ul convocat de Juncker, precedat de conflict între plate

Summit-ul convocat de Juncker, precedat de conflict între plate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la Arad, despre afirmațiile premierului Victor Ponta privind o poziție comună a României, Bulgariei și Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România și s-a „plimbat până la Sofia“.

„Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine“, a declarat ieri preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliști dacă va discuta cu premierul Victor Ponta referitor la declarațiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: “Da, cu siguranță! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuție pe această temă“.

Reacţia şefului statului a venit la 24 de ore după ce premierul a afirmat, în urma întâlnirii cu omologii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru migranţi va fi poziţia comună a României, Bulgariei şi Serbiei, în caz că Austria şi Germania le vor închide pe ale lor.

Poziţie care, a mai arătat Ponta, va fi prezentată ca atare la mini-summitul de la Bruxelles, convocat pentru ziua de ieri. Dar la care nu participă Victor Ponta, ci Klaus Iohannis.

“Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa, dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări“, a adăugat la rândul său Victor Ponta, a cărui poziţionare marchează o deviere semnificativă de la abordarea sa iniţială, una extrem de optimistă în privinţa deschiderii şi capacităţii României de a primi refugiaţi şi imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa.

„Frontierele nu sunt pomeni electorale, nu se joacă nici premierul de capul lui. Problema e dacă a avut mandatul preşedintelui pentru poziţia exprimată. Nu spun că e bună sau rea. Ce spun acum e că poziţia nu e corectă. E într-o coliziune formidabilă cu veselia şi relaxarea cu care au acceptat cotele“, a fost şi replica fostului preşedinte Tra­ian Băsescu. Sâmbătă, la Sofia a avut loc a doua reuniune a Grupului de la Craiova, întâlnirea trilaterală România-Bulgaria-Serbia.

Divergenţe

Ungaria a construit un gard pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul țării şi şi-a închis frontiera cu Croaţia, punând Slovenia în situaţia de a-i urma exemplul şi de a ridica la rândul ei un gard. Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, i-a invitat pentru ieri, la un mini-summit pe şefii de state şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate. Scopul reuniunii a fost să ajungă la “concluzii operaţionale comune, care să fie implementate imediat“.

Întâlnirea a fost convocată în contextul în care refugiaţi şi migranţi şi-au instalat tabere pe drumuri, în ţări din Balcanii de Vest, în condiţii de toamnă tot mai aspre, după ce Ungaria şi-a închis frontierele, provocând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de aflux.

„Este important ca oamenii să ştie că nu este o problemă să înregistrezi (refugiaţi) sau să construieşti centre mai mari. Niciuna dintre acestea nu este o problemă pentru Serbia“, a declarat premierul sârb, Aleksandr Vucici, pentru presă. „Dar dacă cineva crede că noi putem fi locul a două sau trei milioane de refugiaţi, acest lucru este nerea­list“, a insistat el.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă