12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSummitul Parteneriatului Estic la Riga începe joi. Ameninţările Rusiei

Summitul Parteneriatului Estic la Riga începe joi. Ameninţările Rusiei

Summitul Parteneriatului Estic de la Riga va avea începe joi seara şi liderii europeni se vor reuni pe fondul îngrijorărilor că întâlnirea ar putea inflama şi mai mult tensiunile cu Rusia, relatează Mediafax.

Summitul va începe joi seara, la ora 20.00 (21.00 ora României), cu un dineu de lucru, găzduit de preşedintele leton Andris Berzins. Vineri, sesiunea plenară va începe la ora 10.00 (11.00 ora României) şi va fi urmată de o conferinţă de presă în jurul orei 13.45 (14.45 ora României). În cadrul reuniunii, liderii vor adopta o declaraţie comună.

Precedentul summit al Parteneriatului Estic a avut loc la Vilnius în 2013, generând actuala criză cu Ucraina, după ce fostul preşedinte al ţării, Viktor Ianukovici, a abandonat un acord ce prevedea legături mai strânse cu Uniunea Europeană, relatează DPA, în pagina electronică.

După câteva luni, protestele violente au condus la înlăturarea de la putere a lui Ianukovici. Rusia a anexat Peninsula Crimeea, determinând un val de condamnări şi sancţiuni occidentale, iar estul ţării a fost cuprins de o revoltă prorusă.

Marţi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat UE în timpul unei vizite la Bruxelles împotriva unor măsuri care ar putea prejudicia interesele ruse, adăugând că relaţiile blocului cu partenerii săi europeni nu trebuie să aibă consecinţe negative pentru Moscova.

Parteneriatul Estic este un program european menit să încurajeze şase state foste sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova şi Ucraina – să demareze reforme, în schimbul unor relaţii mai strânse şi a unor beneficii economice.

Bruxelles-ul insistă că politica sa nu are ca scop să creeze linii de diviziune în Europa, dar Moscova şi-a exprimat neîncrederea, argumentând că relaţiile economice strânse dintre UE şi principalii săi parteneri comerciali ar putea crea un prejudiciu Rusiei.

Evenimentele organizate cu ocazia summitului de la Riga includ conferinţe cu societatea civilă şi de afaceri, precum şi discuţii cu mass-media pe tema libertăţii presei şi provocărilor ridicate de propaganda rusă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă