20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii Tribunalului București: Oprea a folosit coloana pentru deplasări private. Pentru ce...

Procurorii Tribunalului București: Oprea a folosit coloana pentru deplasări private. Pentru ce va fi cercetat

UPDATE: Vicepremierul Gabriel Oprea ar putea fi anchetat pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi folosit coloana oficială și pentru deplasări private, arată procurorii Tribunalului București, în ordonanța în care și-au declinat competența către Parchetul instanței supreme. 

În perioada ianuarie-octombrie 2015, 1.607 deplasări folosind coloana oficială, atât la instituții publice, cât și la destinații private.

De asemenea, întrebat ce părere are despre preluarea anchetei de către Parchetul General, Gabriel Oprea a spus că este normal și a arătat că sunt documente la Parchet că toţi miniştrii de interne, începând din 2006, au avut un antemergător pentru fluidizarea circulaţiei.

“În legătură cu coloana oficială, vă spun că e normal ca Parchetul general să preia aceasă anchetă. Sunt documente la Parchet că toţi miniştrii de interne din 2006,2007 au avut, şi este bază legală, un antemergător pentru fluidizarea circulaţiei , în sensul de a nu sta în trafic şi pentru o oarecare protecţie”, a spus Oprea, citat de Mediafax.

Oprea a adăugat că el avea şi funcţia de vicepremier pe probleme de securitate naţională şi coordona mai multe ministere. “Nici nu mi-am luat concediu şi vreau să vă spun că am venit în această perioadă şi mi-am făcut datoria într-un complex foarte important de securitate pentru România, pentru Europa”, a declarat el.

—-

Parchetul Tribunalului București și-a declinat competența în dosarul polițistului Bogdan Gigină, mort în timp ce conducea coloana oficială a ministrului Oprea, în favoarea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului instanței supreme. Este posibil ca procurorii Tribunalului București să-și fi dat seama că au încălcat Codul de Procedură Penală, pentru că nu aveau dreptul să ancheteze un ministru. 

Cum totuși au făcut-o, sunt pasibili de pedeapsă, deoarece au început urmărirea penală, chiar dacă in rem, pentru că au exclus din stat posibila vinovăție a ministrului Oprea. 

Astfel, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu, în urma articolelor publicate în presă, privind posibila încălcare de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București a dispozițiilor privind competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale. 

După cum a scris România liberă în urmă cu o săptămână, cele două infracțiuni din dosarul morții polițistului pentru care poate fi cercetat Gabriel Oprea sunt omor din culpă și abuz în serviciu. Omorul din culpă ține de competența Secției de Urmărire Penală din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ), în timp ce infracțiunea de abuz în serviciu ține de Direcția Națională Anticorupție (DNA). 

Având în vedere că cele două infracțiuni sunt diferite, competența instituției care va cerceta cazul este procurorul general al României, Tiberiu Nițu. 

Specialiștii consultați de România Liberă susțin că, cel mai probabil, Nițu va declina competențe cercetării către secția penală din cadrul PÎCCJ. Dar singura infracțiune pentru care poate fi cercetat Oprea este abuz în serviciu. 

În urmă cu trei săptămâni, polițistul Bogdan Gigină a murit, în timp ce deschidea coloana oficială a ministrului Oprea. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Simion sare peste oi și trece la muls direct ciobanul

Ilustrație: Marian Avramescu Parlamentarul mioritic, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a trecut puțin peste tradițiile românești, de dragul strângerii de sponsorizări...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă