15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEcaterina Andronescu, acuzată de DNA în dosarul Microsoft. Ea a cerut administrare...

Ecaterina Andronescu, acuzată de DNA în dosarul Microsoft. Ea a cerut administrare de probe în apărare

 

UPDATE

Senatorul Șerban Mihăilescu a părăsit sediul DNA, unde a fost citat pentru a lua la cunoștință învinuirile din dosarul "MICROSOFT". La plecare, Mihăilescu a declarat presei că e nevinovat.

UPDATE

Şerban Mihăilescu, senatorul PSD, s-a prezentat și el la  Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a lua la cunoștință că este urmărit penal în dosarul "Microsoft".

 La intrarea în sediul DNA, Mihăilescu a spus că a venit să vadă ce vor procurorii de la el. Fostul şef al Secretariatului General al Guvernului a precizat că nu a comis niciuna din faptele prezentate în referatul DNA prin care s-a dat aviz de la Senat pentru urmărirea sa penală în dosarul Microsoft.

Potrivit  DNA, Mihăilescu este suspectat de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele fiind din perioada în care acesta era ministru coordonator al SGG. Întrebat de jurnaliști, la intrarea în sediul DNA, dacă se teme că va fi arestat, Şerban Mihăilescu a spus că "legea permite orice". El a precizat este neplăcut să ai calitatea de urmărit penal.

Potrivit referatului prin care DNA a obținut de la Senat aviz pentru urmărirea penală, Șerban Mihăilescu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG) între anii 2000-2003, ar fi determinat un alt ministru (Eugen Bejinariu – denunțător -nn)  să semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 şi Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al SGG, respectiv acceptând oferta tehnică şi financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers.

Mihăilescu nu i-ar fi adus la cunoștință lui Bejinariu  că ar exista impedimente juridice pentru încredințare directă a contractelor deoarece Fujitsu Siemens Computers nu era unic distribuitor de licenţe Microsoft . În plus, Mihăilescu nu i-ar fi detaliat modalitatea de stabilire a preţului, respectiv preţul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României şi preţul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers.

În documentele transmise Senatului pentru obținerea avizului de urmărire penală, procurorii DNA susțin că  Mihăilescu ar fi pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off-shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României. Mihăilescu ar  fi primit mita  pentru ca, în baza influenţei pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

——

UPDATE Ecaterina Andronescu a plecat de la sediul DNA. Ea a declarat că a fost pusă sub învinuire pentru abuz în serviciu și că a cerut administrarea de probe în apărare, procedură prevăzută de noul Cod de Procedură Penală. 

_______

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a fost chemată la DNA în dosarul licențelor Microsoft în care a primit de la Senat aviz de urmărire penală  pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în servciu și trafic de influență, fapte săvârșite  în perioada în care a fost ministru al Educaţiei.

Procurorii au anunțat-o că este urmărită penal doar pentru abuz în serviciu.

Potrivit documentelor DNA în baza cărora Senatul a cerut urmărirea penală, Ecaterina Andronescu  ar fi favorizat acordarea preferențială de contracte firmei SIVECO, de la care ar fi primit mită. În secvența  informatizării învățământului din marele dosar MICROSOFT, prejudiciul calculat la începutul anchetei ar fi fost de circa 200 de milioane de euro.

Pentru  fapte ca luare de mită, spălare de bani, trafic de influență și abuz în serviciu, săvârșite în formă continuată și nerecunoscute de autor , de obicei se practică REȚINEREA, susțin specialiștii. Cum suspectul a cerut administrarea unor noi probe în apărare, și cum  acestea nu  putut fi administrate pe loc, nu se pot lua măsuri preventive. În plus, în privința foștilor miniștri care acum sunt și parlamentari, este necesar avizul special al camerei pentru o eventuală reținere și arestare, spun specialiștii.

Într-una din declarațiile date presei, Ecaterina Andronescu a amenințat că-și dă foc în piața publică  dacă e pusă sub acuzare.

Dosarul denumit generic  "MICROSOFT" cuprinde secvențele: informatizarea învățământului, informatizarea întregii administrații centrale și locale și contractul pentru secretizarea frontierelor – EADS, iar prejudiciile ar depăși un miliard de euro.

Faptele Ecaterinei Andronescu, descrise în referatul prin care DNA a obținut de la Senat aviz de începere a urmăririi penale

Ecaterina Andronescu  a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioadele  28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003 și 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, iar intre 2008-2012 – membru al Grupului de Promovare a Tehnologiei Informaţiei în România.

Andronescu a avut atribuţii în:

–   stabilirea direcţiilor strategice pentru trecerea la societatea informaţională în România;

–    aprobarea proiectelor directoare şi a bugetelor anuale aferente acestora, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice, astfel cum sunt definite în Legea 72/1996  privind finanţele publice, şi ale companiilor/societăţilor naţionale sau ale societăţilor comerciale la care statul este acţionar majoritar;

aprobarea şi coordonarea proiectelor mai mari de 100.000 euro, din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, ale instituţiilor publice, astfel cum sunt definite în Legea nr. 72/1996;

–  aprobarea proiectelor din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei care necesită garanţii guvernamentale;

organizarea, coordonarea si controlul aplicării legilor, ordonanţelor si hotărârilor Guvernului, a ordinelor şi instrucţiunilor emise potrivit legii, cu respectarea limitelor de autoritate si a principiului autonomiei locale a instituţiilor publice si a agenţilor economici;

iniţierea şi avizarea de proiecte de lege, ordonanţe, hotărâri ale Guvernului, in condiţiile stabilite prin metodologia aprobata de Guvern;

– fundamentare şi elaborarea de propuneri pentru bugetul anual al Ministerului.

Ecaterina Andronescu, susține DNA , a procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; a iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora (Memorandumul din data de 31.08.2001, Memorandumul cu privire la începere a „Proiectului naţional de implementare a învăţământului alternativ de educaţie asistată pe calculator” încheiat între MEC, SIVECO, HP, IBM. HG nr. 828/31 iulie 2002, HG nr. 1220/07.11.2002, HG nr. 1108/2003, HG nr. 684/2003, HG nr. 1352/2003 ş.a); a stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; a stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; a acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; a înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie , încheind contractul în condiţii oneroase pentru minister.

Consecința faptelor Ecaterinei Andronescu ar fi fost  prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.

  ANDRONESCU  ar fi  pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor  de  abuz în serviciu,  luare de mită, trafic de influenţă  şi spălare de bani , susține DNA.

Presedintele firmei SIVECO, Irina SOCOL este arestat la domiciliu într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Parchetul Curții de Apel București, prejudiciul fiind de aproximativ 10 milioane de euro.

Irina SOCOL și firma SIVECO sunt implicate și în căpușarea fondurilor europene destinate Asociației Nevăzătorilor din România.

Demnitarii anchetați in dosarul MICROSOFT

 În dosarul MICROSOFT, DNA a obținut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri, respectiv pentru senatorii Ecaterina Andronescu și Șerban  Mihăilescu, deputatul Valerian Vreme, ca și pentru foștii miniștri Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu, Adriana Țicău. Pentru Dan Nica, fost ministru, acum europarlamentar, documentele pentru ridicarea imunității au ajuns la Parlamentul European.

Potrivit DNA, numai in dosarul informatizării școlilor mita pretinsă și primită ar fi fost de circa 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Guvern în prima etapă.

DNA a fost sesizată în iunie 2013 de Corpul de Control al Guvernului PONTA, care reclama doar faptele fostului ministru al Invățământului, Daniel Funeeriu și ale ministrului Comunicațiilor, Valerian Vreme. Procurorii anticorupție au descâlcit, însă, întreaga afacere și au constatat că foștii membri ai PSD sunt beneficiarii mitelor, Funeriu și Vreme fiind suspectați doar de abuz în serviciu.

În dosarul mare MICROSOFT mai sunt implicate circa 70 de persoane, între care Dinu Pescariu, administratorul mitelor, care s-a autodenunțat, ca și fostul secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu. De asemenea, s-a autodenunțat capul răutăților, Claudiu Florică, reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers, societatea-interfață a tuturor contractelor care , în total, depăsesc suma de un miliard de euro.

Până în prezent, au fost arestați preventiv intermediarii DORIN COCOȘ, GHEORGHE ȘTEFAN, DUMITRU NICOLAE, precum și fostul ministru al Comunicațiilor, GABRIEL SANDU.

În privința arestaților preventiv, cu ajutorul denunțătorilor s-a stabilit ( pe bază de documente) traseul mitelor de milioane de euro. Cocoș ar fi primit 9 milioane de euro, Ștefan și Dumitru – câte 3 milioane de euro, iar Sandu – circa 3,8 milioane de euro.

 


 

 
 
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă