13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTV susține că fostul deputat Sebastian Ghiță, care a dispărut din țară...

PROTV susține că fostul deputat Sebastian Ghiță, care a dispărut din țară de aproximativ de trei luni, ar fi fost localizat în Serbia. IGPR și șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, nu confirmă informația

Fostul deputat Sebastian Ghiță ar fi fost localizat în Serbia, după aproximativ trei luni de la dispariția sa (două luni și 22 de zile), au declarat surse de rang înalt pentru Știrile Pro TV. Inspectoratul General al Poliției nu confirmă această informație: "Nu confirmăm informația apărută în spațiul public privindu-l pe inculpatul Ghiță Sebastian. Nici noi, nici procurorul de caz".

UPDATE 14.30: Procurorul general, Augustin Lazăr, afirmă că fostul parlamentar dat în urmărire internațională nu a fost găsit în Serbia, așa cum relatează o parte a presei din România. 

Potrivit Hotnews, mogulul IT ar fi fost vizitat recent de doi colaboratori apropiați din România, cu care ar fi discutat despre noi acțiuni de compromitere a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit surselor citate, deputatul fugar se bazează pe relațiile cu premierul Serbiei, Aleksandr Vucici, cu care fostul șef al Executivului, Victor Ponta, s-a vizitat și după ce și-a dat demisia. Deputatul PSD de Gorj a declarat, recent, că nu știe unde este Sebastian Ghiță, însă speră că este încă în viață.

Site-ul Hotnews scrie, citând ”surse convergente anchetei” că unul dintre cei care l-au vizitat pe Ghiță în Serbia ar fi patronul EVZ, Dan Andronic. Contactat de HotNews.ro,Andronic a declarat ca nu s-a întâlnit cu fostul deputat în Serbia.

"Nu m-am întâlnit cu Ghiță, nu m-am văzut cu Ghiță de când a plecat. Și nici nu cred că e în Serbia. E o informație falsă. E o tâmpenie". Întrebat dacă a fost în Serbia,  Andronic s-a limitat să spună că "Răspunsul este am fost în foarte multe locuri, ce importanță are?".

Ulterior, Dan Andronic a scris, pe contul său de Facebook, că i-a infirmat ”clar” această ipoteză, în discuția cu jurnalistul Dan Tapalaga: ”Deși i-am infirmat clar o asemenea ipoteză sunt convins că va scrie un articol tip "Aflăm de la Binom…", așa că mai precizez încă o dată: (…) Am fost plecat în câteva locuri în afara României și în nici unul din ele nu am auzit vreun cuvânt despre Sebastian Ghiță, nu am văzut oameni de înălțimea lui sau cu o chelie asemănătoare”. 

Dispariţia lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiță a fost dat dispărut încă din data de 21 decembrie 2016, când nu s-a prezentat la audieri la DNA Ploiești. Ulterior, mogulul de Ploieşti, trimis în judecată în două dosare şi urmărit penal în alte două, nu s-a prezentat nici la Poliție în cadrul programului de control judiciar. Neprezentarea atrage după sine emiterea unei măsuri mai severe, respectiv arestarea preventivă.

Sebastian Ghiță era dat în consemn la frontieră încă din momentul în care a fost pus sub control judiciar pe cauțiune, măsură preventivă în cadrul căreia exista interdicția de a părăsi țara.Potrivit Poliției de Frontieră, fostul deputat nu ar figura în evidențe ca ieșit din țară. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu ar fi putut trece fraudulos frontiera.

Sebastian Ghiță a dispărut din vizorul Direcției de Operațiuni Speciale a Poliţiei pe 19 decembrie, după ce acesta a participat la o sindrofie a Serviciului Român de Informații. S-a dat alarma a doua zi, când polițiștii de filaj din fața locuinței din Ploieşti a mogulului au observat că acesta nu este acasă.  

În 5 ianuarie, Instanța Supremă a admis cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar pe cauțiune cu arestul preventiv, după ce Sebastian Ghiţă a încălcat condiţiile controlului judiciar. Ulterior emiterii mandatului de arestare preventivă în lipsă, Poliţia Română a transmis că a fost dat în urmărire naţională. Vineri, procurorii anticorupție au cerut magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, să emită un mandat european de arestare și o cerere de urmărire internațională pe numele acestuia.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru inculpatul Sebastian Ghiță. Potrivit sesizării transmise de organul de poliție, care execută mandatul de arestare preventivă emis la data de 05 ianuarie 2017 de Înalta Curte de Casație și Justiție, inculpatul nu a fost depistat până în acest moment”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Mandatul european de arestare este solicitat în vederea predării fostului deputat, care este căutat de autorități, după ce a încălcat măsura controlului judiciar. „Mandatul este aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană”, mai precizează sursa citată.

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare penale și judecat în altele două. Într-un dosar penal aflat încă în investigații la DNA, Ghiță este inculpat alături de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, pentru derularea presupus nelegale a unor contracte de achiziții publice, iar în alt dosar este acuzat că în 2012 și-a cumpărat locul eligibil pe listele PSD plătind 220.000 de euri, plimbând banii printr-o firmă pe care o controla și printr-o organizație neguvernamentală.

Ghiță este judecat în dosarul în care mai sunt judecați șefii Parchetului și Poliției Prahova, care l-ar fi protejat, precum și în dosarul de corupție al primarului din Ploiești, Iulian Bădescu. 

Dosarele fostului deputat Sebastian Ghiţă

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.

În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. 

Procurorii DNA au mai deschis un dosar pe numele mogulului IT pentru luare de mită, suma cerută fiind de 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi şi cumnatul mogulului IT, Cristian Anastasescu, şi directorul Grupului TEAMNET, Bogdan Padiu.

 

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă