19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSurse: Mihnea Motoc a renunţat la postul de ministru din cauza soției...

Surse: Mihnea Motoc a renunţat la postul de ministru din cauza soției sale

Mihnea Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe pentru a evita ca soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc să se afle în stare de incompatibilitate la CEDO.

Sursele citate au declarat, pentru Mediafax, că Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

În aceste condiţii, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Victor Ponta, care îşi menţinea propunerea, şi i-a spus că, din acest motiv, va declina, în final, oferta de a ocupa un post de ministru.

Contactat de MEDIAFAX, premierul Victor Ponta a confirmat problema de incompatibilitate.

Regulamentul CEDO stabileşte că un judecător nu poate fi parte a unui caz dacă are un interes personal în acea speţă, inclusiv prin intermediul soţului, părintelui sau altei rude apropiate, o relaţie personală sau profesională ori o relaţie de subordonare cu vreuna dintre părţi.

Iulia Motoc este judecător la CEDO din decembrie anul trecut, după ce anterior a fost judecător la Curtea Constituţională.

În toamna anului trecut, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România, prin intermediul Guvernului.

În iunie 2013, comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului avizaseră negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO.

Luni, premierul Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de preşedintele Traian Băsescu.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă