20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Surse: Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, audiat la Parchetul...

UPDATE. Surse: Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, audiat la Parchetul Curții de Apel Ploiești. VIDEO

Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA, Andrey Bogdanov, este audiat la Parchetul Curții de Apel Ploiești (PCA) pentru evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul produs statului român depășind 230 de milioane de euro, spun surse judiciare.

Acțiune de amploare, joi, la sediile Lukoil din Ploiești: procurori, ofițeri SRI, 27 de inspector din cadrul Direcției Generale a Vămilor, 3 inspectori de la direcția Regională Antifraudă, peste 150 de polițiști specializați în investigarea fraudelor, în investigații criminale, arme, explozivi, substanțe perioculoase, criminalistică, luptători SIAS.

Prezența unora dintre specialiști poate indica nu numai căutarea probelor pentru evaziune fiscală și spălare de bani, ci și de trafic cu arme și explozibili, cu parfum de spionaj.

Rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploiești și alte 23 de sedii de firme ale concernului rusesc de pe teritoriul României au fost percheziționate de echipe mixte de anchetatori, însoțite de forțe speciale, pentru ridicarea documentelor despre circulația mărfurilor între firme și despre circulația banilor prin bănci Au fost ridicate și unități centrale de calculatoare, laptopuri, alte obiecte electronice.

Probarea participaţiei penale a suspecţilor a fost realizată cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii, ceea ce înseamnă că la dosar există și filmări, interceptări realizate inclusiv de agenții infiltrați, spun sursele României Libere.

Rețeaua Lukoil

Potrivit informațiilor transmise RL de  către PCA Ploiești, „joi s-au derulat 23 de percheziții în dosarul penal nr. 254/P/2014 la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti". Lukoil are și o rețea de circa 300 de benzinării.

De asemeni, Parchetul ne-a anunțat că „în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (…) şi spălare de bani. În această fază a procesului penal prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 LEI (230 milioane de euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 LEI (112 milioane euro) şi 533.598.577 LEI (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani”.

“Operațiunea Lukoil” este cea mai mare descoperire de evaziune și spălare de bani proveniți din comercializare ilegală de produse petrolieră pe platforma unei rafinării care nu mai face producție, dar care are o rețea de firme și o rețea de circa 300 de benzinării. Lukoil are cisterne, are depozite pentru combustibili, are rețele în proximitatea granițelor noastre de unde poate importa, prin firme (fantomă), produse petroliere ( care plătesc, în acte, prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piață), pe care apoi le vinde cu adaos comercial  mic pentru a păcăli fiscul din România. Adică. Lukoil  are baza tehnică pentru a face evaziune cu produse petroliere, spun specialiștii.

Vor fi audiați toți responsabilii de la firmele implicate  la vedere, nefiind excluse rețineri cu propuneri de arestări preventive. Desigur, administratorii fantomă ai firmelor fantomă implicate nu pot fi descoperiți pentru că nu există în realitate.

Metodele de păcălit fiscul roman cu miliarde de euro. Rol decisiv: agenții infiltrați

Metoda „carusel”

Rețeaua Lukoil ar fi făcut evaziunea fiscală atât prin metoda “carusel”, cât și prin metoda vânzării motorinei importate și comercializate ca păcură – produs cu o valoare foarte mică a accizei, spre deosebire de benzină sau motorină, spre exemplu.

Metoda “carusel” înseamnă folosirea  firmelor fantomă prin care se cumpără ieftin produse petroliere, inclusiv din țări din proximitatea României, și apoi firmele fantomă le  vândut scump firmelor reale ( ca Lukoil), pentru ca, la rândul lor,  firmele reale să le vândă  cu un adaos comercial mic, astfel ca să nu facă profit pentru a plăti taxe.

Presupusele câștiguri obținute de Lukoil prin cumpărarea ieftină a produselor petrolierea prin firmele fantomă și vânzarea scumpă către firmele sale la vedere, descoperită doar dintr-o lovitură de autoritățile române, ar fi de peste 100 de milioane de euro, iar din spălarea de bani – alte peste 100 de milioane de euro, (230 de milioane de euro în total), spun anchetatorii.

Cum reușesc firmele fantomă să dea tunuri de sute de milioane de euro în timp scurt

Firmele fantomă au 55 de zile la dispoziție de la înființare (după care sunt obligate să plătească accize), timp  în care pot să aducă în România mii de tone de produse petroliere, pe care să le vândă prin rețele de benzinării și apoi să dispară prin vânzarea acestor societăți către persoane inexistente. Așa sunt fentate plățile către stat.

Metoda vânzării motorinei drept păcură

Metoda vânzării motorinei drept păcură aduce , de asemenea, bani buni evazioniștilor. Numai din diferența de accize, profitul este de aproape 400 de euro/tonă, spun specialiștii. Păcura și produsele asimilate au accize mici ( de circa 15 euro pe tonă la nivelul Uniunii Europene) deoarece sunt utilizate drept combustibil pentru încălzire . Însă, aceste produse pot fi utilizate și drept combustibil pentru motor și atunci  ar trebui accizate la nivelul motorinei, motiv pentru care acciza ar trebui să fie de cel puțin 27 de ori mai mare.

La sutele de cisterne care pot intra în țară pline cu motorină sau produse similare , dar pe acte apar ca păcură, taxele pierdute de stat depășesc trei miliarde de euro anual, spun specialiștii.

Cum se fac sute de milioane de euro cu MOTORINA care pleacă fictiv la export și apoi e vândută ca PĂCURĂ în țară

Motorina e trecută în acte drept păcură și pleacă „la export“ de la antrepozitele fiscale în regim suspensiv, care sunt neaccizate. Ele nu ajung însă niciodată la destinația din acte, ci sunt vândute, prin intermediul unor firme fictive, în țară. Câștigurile sunt imense .

Mai trebuie spus că în România există producători care fabrică motorină clandestin  prin amestecuri de păcură și produse energetice asimilate păcurei din punct de vedere al accizelor. Pentru a face astfel de artificii ai nevoie de bazine mari, iar Lukoil nu duce lipsă de ele, spun sursele României Libere.

Produsul finit este folosit ca motorină și apoi e comercializat rapid, folosind firme fantomă ca interpusi, cum am explicat mai sus, metodă prin care statul este păgubit cu miliarde de euro anual.

Pentru acest mecanism sunt necesare rețelele formate din cel mult 20 persoane, specializate fiecare: una răspunde de relaţia cu antrepozitul fiscal, alta de relația cu banca, alta de falsificarea facturilor, de transport şi de distribuţie etc. Firmele fantomă folosesc cisterne închiriate în baza unor documente false, pentru ca evazioniștilor să li se șteargă urma.

Cum a încercat statul roman să stopeze evaziunea cu motorina devenită păcură în acte 

A existat un proiect de lege prin care firmele care comercializează păcură sau alte produse similare neaccizabile erau obligați să le marcheze și să coloreze pentru a fi ușor deosebite de motorină și alte produse și  pentru a fi mai ușor descoperite contrafacerile și evaziunea. Acest procedeu nu se aplică.

Cine este directorul rafinăriei Lukoil 

Andrey Bogdanov a fost numit în funcţia de director general al rafinăriei la data de 27 iunie 2011. Anterior, între anii 1994 – 2008 a lucrat la  Rafinăriei LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez SRL. Din 2008 până în 2011 a deţinut funcţia de director general adjunct-producţie al LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez . Potrivit unor surse neconfirmate oficial, la ora 20.00, directorul Andrey Bogdanov s-ar fi aflat în sediul Parchetului Curții de Apel Ploiești,  la audieri. De asemenea, acolo ar fi ajuns și alți responsabili de la Lukoil. PCA Ploiești nu a confirmat oficial informațiile.

Cine sunt protectorii din umbră ai afacerii „Lukoil”?

Evaziunea și spălarea de bani de ordinul miliardelor de euro anual nu pot exista fără complicități politice și instituționale. Vor reuși anchetatorii să demanteleze întreaga rețea rusească de pe teritoriul României  sau va fi doar o furtună într-un pahar cu apă?

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă