19.1 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialSute de ONG-uri ACUZĂ industria tutunului că a intervenit în decizia privind...

Sute de ONG-uri ACUZĂ industria tutunului că a intervenit în decizia privind interzicerea fumatului

Circa 250 de organizații neguvernamentale, care fac parte din Coaliția ”România respiră”, au reclamat tentativa industriei tutunilor și a unor prezentanţi ai micilor comercianţi de a interveni în decizia politică privind interzicerea largă a fumatului în spaţiile publice închise, relatează Mediafax

Astfel, Coaliţia “România Respiră” a precizat, miercuri, că o decizie istorică a Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, legată de nevoia urgentării adoptării modificării Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este întreruptă de o imixtiune inacceptabilă a intereselor comerciale.

“Cele peste 250 de organizaţii medicale, academice, de tineret şi protecţie a drepturilor copiilor din cadrul Coaliţiei România Respiră au salutat recent decizia Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor de a acorda un aviz pozitiv propunerii de modificare a Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun (PLx 399/2011), propunere care are ca scop protecţia sănătăţii tuturor cetăţenilor români, dar mai ales a copiilor şi tinerilor. Cu neplacută surpriză şi regret asistăm însă în aceste zile la o intolerabilă tentativă de imixtiune a intereselor pur comerciale ale industriei tutunului şi a unor reprezentanţi ai micilor comercianţi în decizia politică, respectiv în decizia exemplară a Comisiei pentru Sănătate şi Familie”, se arată în comunicatul citat. 

Coaliţia precizează că tentativa de imixtiune se materializează în presiuni fără precedent exercitate în mod direct asupra membrilor Parlamentului României “prin avalanşe de mesaje prin care, aparent, se solicită clarificări asupra modului de formulare a unui articol al proiectului modificat de lege”, iar această solicitare s-ar baza de fapt pe interpretarea vădit tendenţioasă a unor referiri publice legate de conţinutul acestui articol.

“Raportul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor este clar, responsabil şi fără echivoc. Formularea articolului asupra căruia se cer lămuriri este, la fel, clară, inechivocă şi nu are nicio legatură cu modul de interpretare a unor comentarii informale apărute în presă. Ignorarea acestor realităţi şi deturnarea atenţiei într-o zonă pur comercială reprezintă un afront fără precedent adus, pe de o parte, unei Comisii a Parlamentului României şi, pe de altă parte, celor peste 250 de ONG-uri componente ale Coaliţiei «România respiră» care au conlucrat exemplar cu această Comisie în formularea textului final al legii”, se arată în comunicat.

În aceste condiţii, Coaliţia condamnă categoric această încercare de a bara parcursul unei propuneri legislative care, prin adoptare de către Parlamentul României, va marca un moment istoric în eforturile ţării de a se încadra în rândul celor cu un avansat cadru legislativ prin care se asigură dreptul la sănătate al popoarelor lor.

“Adoptarea acestei legi va permite României să părăsească locul actual pe care îl ocupă în grupul ultimelor trei europene care nu au reglementat interzicerea largă a fumatului în spaţiile publice închise şi să se alăture astfel ţărilor avansate (Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Irlanda, Islanda, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, etc) care au decis să pună sănătatea cetăţenilor lor mai presus de orice interes comercial”, arată sursa citată.

Coaliţia solicită respingerea categorică a oricăror tentative de imixtiune a reprezentanţilor intereselor comerciale din industria tutunului în decizia politică a forului legislativ al României şi respingerea categorică a atacului unor reprezentanţi ai industriei tutunului la adresa sănătăţii cetăţenilor României prin sugerarea cinică a unui “colaps” economic care ar putea fi indus prin impunerea de măsuri considerate unilateral drept “excesive”.

“În faţa realităţii (cel puţin 42.000 de români mor anual din cauza complicaţiilor asociate fumatului, iar peste 5.000 de români mor anual ca urmare a
fumatului pasiv), nici o decizie politică ce urmăreşte reducerea ori anularea acestui impact nu este excesivă!”, se mai arată în comunicat.

Cele peste 250 de ong-uri mai cer votarea urgentă a modificărilor Legii nr. 349/ 2002 în forma avizată pozitiv de toţi membrii Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor.

“Evenimentele tragice recent întâmplate în România impun atitudini hotărâte în crearea cadrului legislativ care să protejeze sănătatea cetăţenilor ţării. În acest context, cele peste 250 de organizaţii membre ale Coaliţiei «România Respiră» (între care peste 150 de organizaţii de tineret), solicită ferm tuturor deputaţilor Parlamentului României să transmită un semnal de responsabilitate faţă de cetăţenii României prin acordarea întregii atenţii asupra Raportului responsabil al Comisiei pentru Sănătate şi Familie şi votarea în regim de urgenţă a modificărilor legii nr. 349/ 2002”, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

București: Prins de jandarmi cu peste 400 de punguțe de heroină

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat...

Marcel Ciolacu despre altercația dintre Florin Roman și Dan Vîlceanu: E de cascadorii râsului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, în cadrul conferinței de presă de la Ankara, despre bătaia din Parlament între doi foști miniștri PNL, Florin...

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă