7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Tancurile americane au ajuns în România

VIDEO+FOTO. Tancurile americane au ajuns în România

Militarii americani trimiși în România pentru a întări Flancul Estic al NATO au debarcat din trenuri, marți dimineață, armamentul lor greu.

500 de militari americani, însoțiți de tancuri, tunuri autopropulsate și transportoare blindate, sunt dislocați suplimentar la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii față de aliații europeni, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 „Vulturii luptători” („Fighting Eagles”) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate de calibrul 155 milimetri, tip M109A6 Paladin.

Pe teritoriul României, soldații americani vor efectua exerciții de tragere întrunite cu muniție de luptă la nivel de pluton şi companie la poligonul Smârdan şi vor participa la exerciţii multinaţionale împreună cu militari români din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată. Aceștia vor face parte din Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă" şi din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei".

„Sunt, probabil, 30 de ani de când Statele Unite nu au mai mutat o așa mare cantitate de echipament de luptă în Europa și niciodată atât de departe în est. Am mai lucrat cu militari români acum doi-trei ani, în Afganistan. Este un privilegiu să venim în Europa de Est, să experimentăm cultura țării și să ne antrenăm aici. Acesta este cel mai bun echipament pe care îl are US Army, dar, ceea ce este și mai important, aceștia sunt cei mai buni soldați pe care îi poate oferi US Army”, a precizat colonelul Jason Sabat, comandantul batalionului. 

Cel mai important lucru al acestor antrenamente este interoperabilitatea, a precizat colonelul Jason Sabat. În caz de nevoie, cele două armate vor ști să coopereze. ”Orice exercițiu pe care îl avem în comun cu partenerii din Alianță este un bun câștigat, atât pentru noi, cât și pentru ei. Experiența pe care o dobândim în cadrul acestor exerciții ne ajută să creștem interoperabilitatea cu structurile din cadrul Alianței. De asemenea, folosind aceleași tactici și proceduri pe care NATO le are, avem posibilitatea să fim gata de orice misiune, când ni se cere”, a precizat locotenent-colonelul -Marius Moneanu, comandantul Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă“ din Galați.  

Unitatea de luptă americană ce va sosi în România face parte din Brigada 3 Blindate, cu sediul la Fort Carson (statul Colorado) care a trimis în Europa circa 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară. Aceștia au debarcat la Bremerhaven (Germania), la începutul lunii ianuarie și au fost redistribuiți în mai multe țări de pe Flancul Estic al NATO.

Ce spune Ambasada SUA

„Sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidenţiază faptul că puternicul parteneriat strategic dintre SUA şi România există nu doar în scris, ci şi în realitate. Noua prezenţă rotaţională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menţinere a păcii şi securităţii în Europa de sud-est şi în regiunea Mării Negre. În mod semnificativ, România este şi furnizor de securitate pentru comunitatea internaţională, nu doar beneficiar, aşa cum clar demonstrează angajamentul său continuu în Afganistan, participarea la misiunea de contracarare a ISIL şi recenta sa decizie de a cheltui 2% din PIB pentru apărare", a declarat marți ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, potrivit unui comunicat al Ambasadei.

În Polonia, unde au ajuns la sfârșitul lunii ianuarie, americanii au început deja manevrele și tragerile cu tancurile Abrams, cu transportoarele Bradley și cu tunurile Paladin.

Militarii proveniți din Brigada 3 americană vor staţiona în România timp de nouă luni, după care vor fi înlocuiți de o altă unitate de luptă, "astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa", a anunțat Ministerul român al Apărării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă