10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTăriceanu, denunțat penal pentru că s-a băgat în față. Denunțul integral de...

Tăriceanu, denunțat penal pentru că s-a băgat în față. Denunțul integral de la DNA

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se poate alege cu un al treilea dosar penal. Un denunț ­împotriva acestuia a fost depus de către avocata Elenina Nicuț după ce al doilea om în stat a fost surprins de News.ro ignorând o coadă de o mie de persoane.

Elenina Nicuț a argumentat în de­nunț (VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL ÎN STÂNGA) că, în opinia sa, Călin Popescu Tăriceanu ar fi vinovat de "posibila săvârșire (…) a faptei prevăzute și sancționate de art. 13 din Legea nr. 78/2000".

Respectivul articol prevede că “fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani".

Conform denunțului depus de Elenina Nicuț, președintele Senatului "și-a folosit influența și autoritatea ce derivă din funcțiile de mai sus (președinte ALDE și președinte al Senatului – n.r.) asupra angajaților din cadrul SPCRPCIV București. Orice altă persoană străină de instituție, care nu se bucură de influența și autoritatea numitului Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, nu ar fi putut pătrunde cu autoturismul în curtea interioară a instituției, nu ar fi fost întâmpinată de un reprezentant al instituției, după cum nu ar fi putut intra în clădirea instituției pe o altă ușă de acces decât cea destinată publicului și în afara programului de lucru cu publicul. Drept dovadă, toate persoanele aflate la sediul instituției în scopuri similare, respectiv circa 1.000 de persoane, potrivit aprecierii jur­nalistului, nu au beneficiat de același tratament privilegiat din partea personalului instituției, ci au fost nevoite să aștepte ore întregi la coada astfel formată începerea programului cu publicul și deschiderea ușii de acces destinate publicului, amânată de altfel de prezența numitului Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton în incinta instituției".

„Numitul Tăriceanu nu a fost egal“ celor de la coadă

Denunțătoarea Elenina Nicuț invocă atât legislația după care funcționează Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cât și principiul constituțional al egalității dintre cetățeni: "Din analiza dispozițiilor legale incidente în materia procedurilor la nivelul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și serviciilor publice comunitare aferente, nu am identificat nicio dispoziție prin care să se confere, sub orice formă, un tratament special anumitor persoane. Împrejurarea că numitul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton deține și o funcție de demnitate publică nu poate înfrânge, în opinia mea, principiul constituțional absolut al egalității cetățenilor în fața legii și a autorităților publice. Pe de altă parte, aglomerarea de persoane formată în fața instituției nu justifica o eventuală măsură specială de protecție precum cea descrisă mai sus. (…) În orice caz, în măsura în care conduita numitului Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi avut o justificare legală, nimic nu i-ar fi împiedicat pe acesta, pe însoțitorul său și pe reprezentanții instituției ca, la întrebarea jurnalistului aflat la fața locului, să indice în mod transparent temeiul legal al demersului. Or, astfel cum rezultă din articolul de presă, aceștia nu doar că au refuzat să răspundă, dar chiar au încercat să nege evidența. În mod evident, în fața SPCRPCIV București, numitul Popescu Călin Constantin Anton nu a fost egal celor aproximativ 1.000 de cetățeni aflați cu același scop în fața instituției, dimpotrivă, acesta a avut parte de un tratament privilegiat și obținând astfel un folos necuvenit". 

Denunțătoarea Nicuț: „În general, nu mi-e teamă“

Denunțul Eleninei Nicuț (foto) a fost depus prin formular electronic la DNA, iar varianta completă a acestui denunț poate fi citită pe site-ul românialibera.ro.

Am vrut să aflăm de la Elenina Nicuț de ce a ales aceasta să-l denunțe pe Tăriceanu la DNA. Avocata a precizat că "orice persoană care are cunoștință de săvârșirea unei infracțiuni poate formula un denunț", apoi a adăugat: "În opinia mea, fapta relatată în presă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii sesizate".

În legătură cu șansele ca acest denunț să ducă la punerea sub acuzare a șefului Senatului, Elenina Nicuț a arătat că "punerea sub acuzare presupune confirmarea și probarea celor arătate în denunț; mai mult decât a sesiza și a indica probele la care am avut acces, respectiv articolul de presă și martorul, reporterul de la fața locului, eu nu am competențe".

Denunțătoarea președintelui Senatului a menționat și că nu cunoaște cazuri asemănătoare: "Nu am cunoștință de cazuri similare, dar există jurisprudență pe acuzația din denunț: Trofeul Calității (dosar în care a fost condamnat Adrian Năstase – n.r.), spre exemplu".

Pentru Elenina Nicuț există și riscul ca, dacă denunțul său nu va fi luat în calcul de către DNA, să apară complicații civile sau chiar penale. Avocata, însă, consideră că este acoperită: "În general, nu mi-e teamă. În plus, denunțul calomnios (acuzație la care ar putea recurge Tăriceanu – n.r.) (inducerea în eroare a organelor judiciare) presupune reclamarea unei fapte, cunoscând că aceasta este nereală; or, în cazul de față, fapta e deja de notorietate publică, urmând ca încadrarea juridică exactă să fie admisă, stabilită de Parchet; nici în civil nu estimez un pericol concret, atâta vreme cât CEDO protejează dreptul la liberă exprimare, în măsura în care se concretizează într-o judecată de valoare; un simplu denunț, fără indicarea motivelor și a probelor, ar fi putut atrage consecințe, dar nu cred că este cazul, dată fiind motivarea denunțului în cauză".

Prezenţă activă

Bruscată într-o secție de vot din Teleorman în 2012

Elenina Nicuț este avocat și activist civic. În 2012, la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, aceasta a fost observator independent într-o secție de vot din Olteni, Teleorman. În urma multelor reclamații făcute în urma neregulilor observate la procesul de vot, Nicuț a fost nu doar amenințată, ci și bruscată de către membri și simpatizanți PSD din secția de vot. În 2013, Elenina Nicuț s-a numărat printre fondatorii Mișcării Populare, partid din care a demisionat în primăvara lui 2014. De atunci, Elenina Nicuț nu s-a mai implicat în nici un partid politic, dar este o prezență foarte activă în mediul virtual, unde postează comentarii juridice și sociale.

„În opinia mea, fapta relatată în presă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii sesizate.“ Elenina Nicuț, avocat

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă