11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTăriceanu: Iohannis, prizonierul lui Coldea şi Kovesi

Tăriceanu: Iohannis, prizonierul lui Coldea şi Kovesi

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri seara că este dezamăgit de răspunsul preşedintelui Iohannis referitor la apelul său şi că acesta este "produsul sistemului" şi "se pare" că este prizonierul şefei DNA, Codruţa Kovesi, şi a adjunctului SRI Florian Coldea.

Tăriceanu s-a arătat dezamăgit de răspunsul pe care l-a primit de la preşedinte ca urmare a apelului public făcut ca acesta să verifice afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, în care DNA şi SRI sunt scăpate de sub orice control civil.

"Ştim foarte bine toţi că preşedintele a fost condamnat, nu este acuzat, într-un dosar în care folosindu-se de documente false a obţinut câştiguri incorecte, eu aş fi fost mai reţinut să înlătur cu atâta uşurinţă prezumţia de nevinovăţie care trebuie să funcţioneze în statul de drept", a spus Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Preşedintele Seanatului a mai afirmat că Iohannis "nici nu vede şi ceea ce vede se face că nu vede" pentru că preşedintele este "produsul sistemului". Întrebat dacă în opinia sa şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi adjunctul SRI Florian Coldea conduc România, Tăriceanu a spus că au "un rol extrem de influent".

De asemenea, întrebat dacă preşedintele este prizonierul celor două persoane, preşedintele Senatului a replicat: "Aşa cum se conturează din ce în ce mai mult tabloul, aşa se pare". El a declarat că se ajunge ca serviciile de informaţii să controleze toate instituţiile statului, spunând că în ce priveşte controlul Parlamentului asupra serviciilor este "mai rău decât frecţia la piciorul de lemn".

"Ceea ce este grav este că aceste persoane nu sunt persoane nicidecum alese democratic. Ele nu au, aş spune, din punct de vedere legal dreptul să facă ceea ce fac, să decidă în mod disceţionar asupra libertăţii unor cetăţeni, asupra eliminării din viaţa publică a altora, să intervină în ceea ce înseamnă numiri, demisii, destituiri", a conchis preşedintele Senatului.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a mai afirmat că ''forţe oculte'' urmăresc ca formaţiunea politică pe care o conduce să nu poată ajunge în viitorul Parlament, cu toate că rezultatele obţinute în alegerile locale i-ar permite acest lucru. "La recentele alegeri, ALDE a obţinut un scor care o face să fie îndreptăţită să creadă că va intra în viitorul Parlament. În viitorul Parlament, ALDE nu va sta ca un partid, cum face astăzi PNL-ul, ascuns, temător, îngăduitor cu tot ceea ce se întâmplă în zona publică, cu excesele acestea, cu derapajele pe care le vedem. Este un partid curajos şi nu numai prin vocea mea, ci şi prin vocea colegilor mei. Aceasta este, dacă vreţi, ţinta pe care forţele oculte din România o urmăresc – îndepărtarea ALDE din viitorul Parlament. Sigur, în îndepărtarea ALDE eu nu joc chiar un rol oarecare, joc un rol important în ceea ce înseamnă percepţia şi imaginea şi acţiunea acestui partid'', a declarat Tăriceanu, la Antena 3. 

El nu a precizat explicit care ar fi acele ''forţe oculte'', menţionând doar: ''Păi, le vedem!''. Tăriceanu a mai spus că nu poate fi tolerant în ceea ce priveşte apărarea libertăţilor cetăţeneşti, precizând că nu a intrat în politică să facă bani sau carieră. 

''De o bună bucată de vreme, de când a început un şir inacceptabil de abuzuri şi excese ale instituţiilor de forţă în România, am avut curajul să mă ridic împotriva acestora, să le critic – de multe ori cu cuvinte foarte severe – pentru că eu nu cred că putem să fim toleranţi în ceea ce înseamnă încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. (…) Cum explicăm că România este pe locul doi în privinţa proceselor pierdute la CEDO? Toate aceste lucruri pe mine nu mă lasă indiferent. Eu nu am intrat în politică ca să fac carieră sau să fac bani din politică. Am intrat pentru altceva, pentru că am crezut că odată cu căderea comunismului România trebuie să devină o ţară democratică şi, eventual, şi prosperă'', a precizat Tăriceanu. 

El a mai spus că există membri ai PNL care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura formaţiunii sale şi a susţinut că sunt foarte mulţi liberali care şi-au exprimat dorinţa de a pleca. ''Oameni care cred că sunt liberali şi care sunt oameni de valoare, care au şi voturi în spate, o să luăm. Nu stau să comentez de la caz la caz, dar să ştiţi că sunt foarte mulţi membri PNL, cunoscuţi la nivel local şi la nivel naţional, care s-au exprimat în ultima perioadă, care doresc să vină la noi. S-a discutat … depinde de ei, nu vreau să avansez niciun nume, fiecare are considerentele lui, când este momentul oportun, anunţ''. 

Tăriceanu i-a criticat pe liberali şi a spus că aceştia ar trebui să vină cu soluţii, susţinând că PNL se ocupă doar de ''mărunţişurile şi de nimicurile la care se apucă doamna Gorghiu să comenteze de dimineaţă până seara''. 

''Doamna Gorghiu, am observat un lucru, se ocupă de toate subiectele mărunte care apar în fiecare zi. În felul acesta îmi dovedeşte că nu o să crească niciodată, că nu o să evolueze niciodată ca om politic. (…) Noi stăm astăzi şi discutăm această chestiune, legată de acuzaţiile aduse lui Bogdan Olteanu, aduse de un personaj de o factură mai mult decât îndoielnică. (…) Când o să ajungem să discutăm şi de problemele serioase ale României? Când o să ajungem să discutăm despre pensii, despre salarii, despre cum merge economia? Despre cum merge economia, despre cum nu merge, despre cum nu se absorb banii? Pentru că ne apropiem cu paşi repezi de campania electorală şi în campania electorală dacă o să stăm ocupaţi să comentăm numai lucruri de acest gen, atunci să nu ne mirăm că rezultatul alegerilor de la toamnă va fi aceeaşi confuzie şi acelaşi haos care s-a întâmplat în 2014'', a mai spus liderul ALDE. În acelaşi timp, el a arătat că dacă ar comenta toate ''fleacurile'' Alinei Gorghiu atunci nu ar mai avea timp să se gândească că România trebuie să progreseze. 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă