22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialTB: Este neverosimil ca Brădişteanu să fi primit mită 40% din contractul...

TB: Este neverosimil ca Brădişteanu să fi primit mită 40% din contractul de dotare a spitalelor ANP

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care Şerban Brădişteanu a fost achitat în dosarul de corupţie privind licitaţia pentru dotarea spitalelor penitenciare,că este neverosimil ca firma câştigătoare să îi fi oferit medicului 4 milioane de euro mită pentru un contract de 11 milioane, transmite NewsIn.

“Toată construcţia rechizitoriului se întemeiază inclusiv pe un calcul matematic total inacceptabil şi care se rezumă la faptul că o firmă care a virat aparatură medicală în valoare de aproximativ 11 milioane de euro ar fi fost dispusă să ofere mită în cuantum de aproximativ 4 milioane de euro, ceea ce este total neverosimil, având în vedere că aparatele livrate s-au dovedit a fi de o calitate excepţională, toate fiind noi, incorporând tehnologie de ultimă oră şi provenind de la cei mai renumiţi producători în domeniu”, se arată în motivarea deciziei din 3 decembrie a Tribunalului Bucureşti, prin care Şerban Brădişteanu a fost achitat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

De asemenea, instanţa arată, în documentul citat, că nu poate fi acceptată, “în limitatele unei raţiuni elementare”, ideea că o firmă ar putea “manifesta o asemenea generozitate”, pentru a nu mai avea niciun profit de pe urma partipării la licitaţia pentru achiziţionarea de echipament medical. “În cazul de faţă, astfel cum rezultă din calculele efectutate de organul de urmărire penală, CC Med AG (firma care a câştigat licitaţia, n.r.) nu numai că nu ar mai fi obţinut niciun profit, dar ar fi fost obligată să recurgă la alte surse financiare pentru a-l mitui pe dr. Brădişteanu cu o sumă ce reprezintă 40% din valoarea echipamentelor livrate”, potrivit instanţei.

Mai mult, tribunalul susţine că din rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie multe afirmaţii nu sunt susţinute de probe, ceea ce pune sub semnul întrebării acuzaţiile care i se aduc acestuia. Astfel, instanţa a ajuns la concluzia că sumele care i-au fost virate lui Brădişteanu, în conturile unei firme offshore pe care o deschisese, erau de fapt destinate Corneliei Pachiu, reprezentanta CC Med AG în România, care avea o relaţie de prietenie cu medicul. De altfel, la ultimul termen al procesului, în luna noiembrie, Brădişteanu a declarat în faţa magistraţilor TB că Pachiu îl rugase să încaseze pentru ea respectivele sume de bani, din cauza unor conflicte în familie.

În ceea ce priveşte acuzaţia de abuz în serviciu, pentru care, Brădişteanu a fost, de asemenea, achitat în decembrie 2009, instanţa arată, în motivare, că nu s-a putut dovedi că Brădişteanu ar fi avut un “interes premeditat” pentru ca firma elveţiană CC Med să câştige licitaţia organizată pentru dotarea spitalelor penitenciare. De asemenea, tribunalul a constatat că fapta de abuz în serviciu care i s-a imputat lui Brădişteanu nu există, având în vedere că lipseşte prejudiciul.

Tribunalul Bucureşti l-a achitat, pe 3 decembrie 2009, pe medicul Şerban Brădişteanu în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită în legătură cu licitaţia din 2001, prin care au fost utilate spitalele penitenciare. Decizia nu este definitivă, iar DNA a anunţat că va ataca decizia prin care medicul a fost achitat.

Acţiunea civilă a ANP a fost respinsă, instanţa dispunând ridicarea sechestrului pe imobilele lui Brădişteanu – un apartament şi două case.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în 22 martie 2007, trimiterea în judecată a medicului Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită în formă continuată.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada 2001-2002, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei, Şerban Brădişteanu ar fi decis atribuirea contractelor de achiziţionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar şi a spitalului Profesor dr.Constantin Angelescu, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie.

“Viciind întreaga procedură de licitaţie”, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru a favorizat firmele CC MED AG-Elveţia şi BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse, cauzând un prejudiciu real în dauna Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în valoare de 9.169.606 euro.

În schimbul favorizării la licitaţie a firmelor menţionate, prin folosirea abuzivă a poziţiei pe care o ocupa, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru a primit, în conturile firmei sale off-shore Arnell Development Lt (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zürich, sumele de 500.000 dolari şi 3.594.333 euro, reprezentând mită pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei de evaluare a licitaţiei”, menţionează DNA.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă