13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Tribunalul București judecă la 31 octombrie solicitarea DNA privind sechestrarea averii...

UPDATE. Tribunalul București judecă la 31 octombrie solicitarea DNA privind sechestrarea averii lui Nicușor Constantinescu. Ce bunuri sunt în vizorul anchetatorilor

UPDATE. Avocatul lui Nicuşor Constantinescu a cerut recuzarea magistratului care judecă dosarul. În aceste condiţii, cererea procurorului DNA nu a mai fost soluţionată la termenul de vineri.

În cazul cererii de recuzare a judecătorului, o soluţie va fi pronunţată de Tribunalul Bucureşti la 31 octombrie.

UPDATE.  Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, are diverse cote din șase terenuri intravilane, trei case de locuit, o casă de vacanță, o șalupă, cinci mașini, dar și aproape un milion de dolari într-un depozit bancar, informează Mediafax.

În ultima declarație de avere depusă de Nicușor Constantinescu în luna iulie, acesta menționează șase terenuri intravilane.

Astfel, la unul dintre terenuri, în suprafață de 1.431 de metri pătrați, aflat la Constanța, este trecută ca titular soția sa, Codruța Constantinescu, în urma partajului. Aceasta este coproprietar, împreună cu Nicușor Constantinescu, al altor două terenuri în suprafață de 2.000, respectiv 1.123 de metri pătrați, la Mila 23 (Tulcea) și în Voluntari (Ilfov). Un alt teren de 335 de metri pătrați, în Piatra Neamț, a fost donat de Nicușor Constantinescu fiului său, Ștefan.

Nicușor Constantinescu deține câte o cotă parte de 4% din două terenuri cumpărate în anul 2009 în București și având o suprafață de doar 24,16 metri pătrați, respectiv 35,68 metri pătrați. Restul copropietarilor acestor terenuri sunt: Sorin Ionuț Barbu, Cristian Bozgan, Daniel Bucura, Irina Elena Chircă, Lucia Gherarde, Mihai Mazăre, Radu Mazăre, Oana Mihaela Moldovan, Ioana Nadolu, Gerardina Elena Neagoe, Adrian Radu, Emilian Schwartzenberg, Roxana Elisabeta Sfrija, Carmen Antoanela Stăncescu, Gabriel Sorin Strutinsky și Adrian Marin Vîlsan.

Citește și: Nicușor Constantinescu află dacă va fi extrădat din SUA

De asemenea, Nicușor Constantinescu are trei case de locuit și o casă de vacanță. La una dintre acestea, în suprafață de 687 de metri pătrați, în Constanța, apare ca proprietar, în urma partajului, Codruța Constantinescu, alte două case sunt donate copiilor, Ștefan și Smaranda, iar în cazul unei case din București, de 184,43 de metri pătrați, Nicușor și Codruța Constantinescu sunt coproprietari.

Președintele suspendat al CJ Constanța are și o cotă indiviză de 33% dintr-o șalupă de agrement, precum și cinci mașini – Aro 304, Jaguar, Volkswagen Golf, Fiat și Land Rover.

Citește și: Nicușor Constantinescu, încă pe funcție. Prefectul își păsuiește fostul șef

În declarația de avere, Nicușor Constantinescu menționează că în perioada 1990-2011 a dobândit tablouri, timbre, bijuterii și alte obiecte a căror valoare nu o poate însă aprecia. El menționează picturi în ulei ale soției sale, dobândite în 2013, în valoare de 15.000 de euro.

Nicușor Constantinescu are și un depozit bancar de 987.000 USD și un cont curent de 5.558 USD.

De asemenea, el are acțiuni sau părți sociale la diverse firme: SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Comtext SA, SC Oltenia, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Company SA, SC Silk Estate SA și SC Rafting Company SRL.

Citește și: Mazăre susține că Nicușor Constantinescu este disperat să revină în țară, însă îi e frică de pușcărie

Totodată, Nicușor Constantinescu a acordat, în nume personal, împrumuturi de 100.685 de lei societății Xenoti SRL și de 100.000 de euro societății Rafting Company SRL.

În declarația de avere, Constantinescu menționează și o datorie de 40.000 USD către o persoană fizică, contractată în 2014 și scadentă în 2024.

Pe de altă parte, Nicușor Constantinescu a menționat în declarația de avere un cadou de 300.000 de lei primit de soția sa de la Gheorghe Oancea.

În privința veniturilor pe anul fiscal încheiat, Nicușor Constantinescu a încasat indemnizația de președinte al CJ Constanța de 55.656 lei, iar soția sa un salariu de 12.168 lei de la On Plonge SRL. În declarațioa de avere, șeful CJ Constanța mai trece și un împrumut restituit de 200.000 de euro.

—-

Averea președintelui suspendat al CJ Constanța va fi pusă sub sechestru, au decis magistrații Tribunalului Bucureşti. Măsura a fost luată pentru a fi recuperat eventualul prejudiciu cauzat statului în dosarul în care Constantinescu este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, informează Mediafax.

Tribunalul Bucureşti a decis să pună sechestru asigurător pe bunurile menționate în ultima declaraţie de avere de către preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, publicată pe siteul instituţiei pe care acesta a condus-o.

Tot în şedinţa de vineri, avocatul lui Nicuşor Constantinescu a cerut recuzarea magistratului care judecă dosarul în care este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi. În acest dosar, el a fost trimis în judecată în luna mai, sub acuzaţia abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, pentru aceleaşi acuzaţii, după ce niciunul dintre cei doi nu a s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la acest aspect în 31 octombrie.

Nicușor Constantinescu, cercetat de DNA în mai multe dosare, se află de mai multe luni în SUA, la tratament pentru cancer de prostată.

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele suspendat al CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Citește și: CAB susține că apărarea lui Nicușor Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile (MOTIVARE)

Decizia a fost menţinută în 7 august de Curtea de Apel Bucureşti, care a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că "inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York", la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 29 august, tot Curtea de Apel București a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicuşor Constantinescu arăta, într-un comunicat transmis recent, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, la începutul lunii septembrie, că există informaţii cu privire la locul în care se află Nicuşor Constantinescu, dar procedurile de extrădare nu sunt publice şi "orice risc de formă sau de fond riscă să prelungească procedura sau să o anuleze".

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă