14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTeama de DNA, mai mare decât cea de electorat

Teama de DNA, mai mare decât cea de electorat

Înmulțirea dosarelor de corupție și de incompatibilitate stârnește panică printre politicieni. Pesediștii cer reluarea dezbaterilor pentru modificarea Codului Penal, iar liberalii vor să modifice legea Agenției Naționale de Integritate. Deputații vor să interzică filmarea votului pentru ridicarea imunității colegilor căutați de procurorii anticorupție.

Reținerea prima­rului PSD din Cra­iova, Lia Olguța Vasilescu, a provocat tensiuni în interiorul acestui partid. Mai mulți lideri ai formațiunii au pus pe tapet, într-o reuniune internă, discutarea modificărilor Codului Penal aflate pe agenda Parlamentului (23 de proiecte pe această temă sunt blocate din vara anului trecut la Comisia juridică a Ca­merei Deputaților). Printre cei care au cerut reluarea discuțiilor s-au numărat Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu, Niculae Băniciou sau Codrin Ștefănescu, au afirmat surse din partid.

Toate aceste propuneri au fost respinse, însă, de președintele Camerei, Deputaților Valeriu Zgonea, în condițiile în care modificările legislative au fost criticate de oficialii occidentali, dar și de specialiștii în drept. Anterior, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru corupție, îl acuzase pe Valeriu Zgonea, pe o rețea de socializare, că blochează reluarea acestor dezbateri privind Codul Penal pentru că este „informatorul” DNA.

Majoritatea proiectelor aflate la Comisia juridică ar avea ca efect îngreunarea cercetărilor procurorilor: de exemplu cea care ar obliga procurorul să prezinte instanței „indicii temeinice” în loc de „suspiciuni rezonabile”. Alte proiecte vizează arestul preventiv, care ar trebui dictat doar în cazurile de infracțiuni cu violență, în acest fel excluzându-i pe cei acuzați de corupție.

Concluziile au fost trase de liderul PSD Liviu Dragnea, care a declarat că legislația în ceea ce îi privește pe candidați este neclară și ar putea iniția fie o modificare a acesteia, fie un ghid pentru reprezentanții PSD la locale, în condițiile în care edilii din partid i se plâng că nu mai știu ce pot face și ce nu.

Votul secret, interzis la filmare

Pe lângă modificarea Codului Penal, pentru a îngreuna cercetarea corupților, parlamentarii vor să se asigure că nimeni nu îi deranjează atunci când votează pentru a proteja imunitatea colegilor pentru care procurorii cer reținerea și arestarea preventivă. Deputaţii vor să interzică jurnaliştilor să filmeze votul secret cu bile.  Discuţiile consemnate în stenograma Biroului Permanent au avut loc miercuri, după ce plenul Camerei a respins cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă. Votul a fost secret cu bile, potrivit Regulamentului.

„Came­rele de luat vederi împietează asupra secretului votului”, a susţinut vicepreşedintele social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerând modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru le interzice jurnaliştilor să filmeze această operațiune. La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras Le­vente a afirmat că, dacă instituţia Parlamentului se vrea respectată, atunci secretul votului trebuie să fie asigurat. Subiectul ar urma să fie tranșat la ședința de astăzi a Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Libera­lii au anunțat că se vor opune interdicției pentru jurnaliști.

Cum vrea PNL să schimbe legea ANI

Dacă social-democrații au pro­bleme cu Codul Penal, liberalii vor să modifice legislația referitoare la incompatibilități. O rezoluție în acest sens a fost adoptată, sâmbătă, de Liga Aleșilor Locali ai PNL. „Vom solicita grupului parlamentar al PNL modificarea Legii 215 prin care și azi se prevede incompatibilitatea unui consi­lier local de a vota viceprimar în consiliu dacă el e persoana care aspiră la acest titlu și același lucru la consiliul județean. A doua incompatibilitate e legată de o modificare a Legii 161  prin care solicităm ca primarii, viceprimarii și președinții și vicepreședinții de CJ să poată face parte din consiliile de administrație ale societăților comerciale de interes local, regiilor autonome de interes local, în special atunci când vine vorba despre utilități”, a explicat Ciprian Dobre, președintele Ligii.

Legislația adoptată de Guver­nul Adrian Năstase (Legea 161/2003) interzicea aleșilor locali să facă parte din Consiliile de Administrație sau din Adunările Generale ale Acționarilor pentru societățile de interes local sau național. În baza acestui articol, Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a acuzat de incompatibilitate pe mai mulți aleși locali precum Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Gheorghe Bunea Stancu, Aristotel Căncescu sau Mircea Moloț.

Președintele Klaus Iohannis însuși a câștigat un proces cu ANI pe această temă, fiind acuzat de incompatibilitate, pentru perioada în care a fost primar al Sibiului. Anul trecut, Parlamentul a votat o lege prin care este permisă expres prezența aleșilor locali în AGA în cazul Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară de interes regional (care cuprind mai multe județe). Dacă s-ar vota și propunerea PNL de eliminarea a interdicției privind prezența în AGA pentru societățile de interes local, singura interdicție ar rămâne cea la nivel național.   

Dacă legislația e clară și nu ne dăm noi seama, măcar niște colegi de-ai noștri să o analizeze foarte bine și să o transforme în acel ghid și să-i spună candidatului ce nu trebuie să facă, ce sigur nu trebuie să facă în campanie. Bun, nu mai trebuie să discutăm despre faptul că nu trebuie să ia mită, nu trebuie să ia bani, ori nu trebuie să fure, dar sunt interpretări la care niciun candidat până acum nu s-a gândit.“ Liviu Dragnea, președintele PSD

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă