10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTelegramă SUA: În 2009, Geoană a zburat la Moscova cu avionul lui...

Telegramă SUA: În 2009, Geoană a zburat la Moscova cu avionul lui Vântu

O telegramă a ambasadei SUA din 2009, obţinută de Hotnews şi intitulată “Alegerile prezidenţiale din România: Candidatul favorit Mircea Geoană – cu mare experienţă în politica externă, dar puţină substanţă”, diplomaţii americani remarcă neobişnuitele vizite ale lui Geoană la Moscova, cea mai recentă având loc “cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vântu”.

“Un si mai mare mister este modul cum abordeaza Geoana Rusia. Geoana l-a criticat public pe Basescu pentru o pozitie prea dura fata de Moscova, cu argumentul ca Guvernul Romaniei trebuie sa nu permita ca disputele din politica externa pe anumite subiecte sa impiedice un dialog pe alte chestiuni”, se arată în telegrama respectivă.

“Totusi, in timp ce preşedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba chiar o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova”, se mai arata in telegrama. Reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza ca o eventuala presedintie  a lui Geoana va fi de asemenea o provocare pentru politica de securitate energetica europeana si americana, deoarece el ar incerca cel mai probabil sa intrerupa sprijinul acordat de Basescu pentru proiectul conductei Nabucco in favoarea South Stream sustinut de Rusia, in care mai multi dintre sustinatorii sai oligarhi au interese fie directe, fie indirecte.

“Sase zile inainte de runda a doua, Geoana pare pe punctul sa-l invinga pe Basescu, dar instabilitatea alegatorilor romani este de notorietate, astfel ca o gafa a lui Geoana combinata cu un sprint pe ultima suta tipic Basescu ar putea rasturna situatia rapid”, scriau diplomaţii americani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă