9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosar de corupție în Teleorman: Percheziţii DNA la fostul prefect Teodor...

UPDATE. Dosar de corupție în Teleorman: Percheziţii DNA la fostul prefect Teodor Niţulescu, la trei primării şi la un spital

Procurorii anticorupție percheziționează, joi, o locuință și un apartament ale fostului prefect de Teleorman, Teodor Nițulescu, trei primării din județ – Vedea, Stejaru şi Trivalea Moşteni, Spitalul de Pneumoftiziologie din Roșiorii de Vede și patru firme, într-un dosar în care Nițulescu este acuzat de abuz în serviciu, potrivit Mediafax.

DNA anchetează, în acest dosar, fapte de corupție petrecute între 2009 și 2012, conform unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii fac percheziții la apartamentul în care locuieşte Teodor Niţulescu în Alexandria şi la un conac al acestuia, din satul Gresia, comuna Stejaru, judeţul Teleorman, imobil izolat, aflat în vecinătatea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vedea şi lângă fosta fermă de pui din localitatea Gresia, conform unor surse judiciare citate de Mediafax.

De asemenea, au loc percheziţii şi la sediul firmei Venus Mob SRL din București, la un punct de lucru al societăţii, din comuna Nanov, judeţul Teleorman, precum şi la două societăţi din Roşiorii de Vede, ambele controlate de Niţulescu – SC Comixt SA şi SC Grup NTIR SRL.

Teodor Niţulescu este suspectat de abuz în serviciu, conflict de interese şi efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea îndeplinită.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Teodor Niţulescu, în calitate de prefect al județului Teleorman în perioada 2009-2012, a exercitat acţiuni de influenţă pentru ca Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Vedea, unde este preşedinte, să obţină dreptul de gestionare a faunei cinegetice din cuprinsul anumitor fonduri cinegetice situate în Teleorman.

Niţulescu mai este suspectat că ar fi intervenit la persoane din conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, pentru a fi oprite controale la SC Comixt sau a influenţa concluziile controalelor.

Fostul prefect ar fi intervenit şi persoane din conducerea Gărzii Financiare Teleorman pentru a dispune verificări specifice la agenţi economici din Teleorman, respectiv SC Adytex Investment SRL, pentru a putea astfel să obţină informaţii privind raportul acestei firme cu o altă societate din Craiova, "activitatea de verificare fiind făcută pentru a crea presiuni asupra societăţii în vederea acaparării a 75 la sută din părţile sociale ale acestei firme".

Anchetatorii susţin că, în perioada mai 2011 – iunie 2012, când ocupa funcţia de prefect, Teodor Niţulescu a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia la SC Venus Mob SRL şi SC Comixt SA Roşiorii de Vede.

De asemenea, Teodor Nițulescu mai este suspectat şi de presiuni asupra lui Gabriel Nicolae Poncea, când acesta era director al Clubului Sportiv Școlar Turnu Măgurele, pentru anularea unei licitații câștigate de asocierea SC Teldrum SA – SC Hidro Olt SRL și atribuirea ulterioară a contractului privind amenajarea sediului și a sălii de sport a clubului către altă asociere formată din SC Ten Holding SRL și SC Hidro Olt SA, potrivit aceloraşi documente.

În cazul Spitalului de Pneumoftiziologie din Roșiori de Vede, se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind nerespectarea de către conducerea unităţii sanitare a prevederilor legale referitoare la achizițiile publice prin atribuirea directă a unor contracte de furnizare bunuri și prestări servicii și plata integrală a facturilor către furnizori anterior livrării efective a bunurilor sau recepției serviciilor, favorizând astfel societăți controlate de Niţulescu, aflat în funcţia de prefect al județului Teleorman la data încheierii contractelor.

Teodor Nițulescu, în vîrstă de 55 de ani, a fost primar al municipiului Alexandria din 1996 și până în 2001. Din acel an, el a fost prefect al județului Teleorman, până în 2004, an în care câștigat un mandat de deputat din partea PSD.

În octombrie 2009, Teodor Nițulescu a fost numit din nou prefect al județului Teleorman, fiind eliberat din funcție în aprilie 2012, printr-o hotărâre de Guvern semnată de premierul de atunci Mihai Răzvan Ungureanu. Teodor Niţulescu a candidat la alegerile locale din 10 iunie 2012, din partea Alianţei pentru Teleorman (PDL+PNTCD), pentru funcţia de presedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, însă a a pierdut alegerile în fața lui Liviu Dragnea.

În iunie 2012, Nițulescu a făst găsit incompatibil de inspectorii ANI, care l-au reclamat şi la Parchet pentru conflict de interese, întrucât ar fi atribuit fonduri pentru deszăpezirea drumurilor unei societăţi unde cei doi fii ai săi sunt asociaţi.

În ceea ce privește activitatea politică, Teodor Nițulescu a fost, pe rând, membru PDSR, membru în Biroul Executiv Judeţean, preşedintele PDSR Teleorman, preşedintele PSD Teleorman, membru în biroul Executiv Central al PSD, preşedinte al PC Teleorman, iar în prezent conduce organizația județeană a PDL.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă