15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTeleorman, Sute de gospodării şi mii de hectare de teren, afectate de...

Teleorman, Sute de gospodării şi mii de hectare de teren, afectate de inundaţii

Un număr de 19 localităţi din judeţul Teleorman au fost afectate de inundaţii în ultimele ore, apa intrând în peste 200 de gospodării şi acoperind mii de hectare de teren, iar pompierii au intervenit inclusiv pentru a evacua zeci de animale din calea viiturilor,

Potrivit unui bilanţ dat publicităţii, sâmbătă după-amiază, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, 19 localităţi din judeţ au fost afectate de inundaţii în ultimele ore.

Astfel, în localităţile Siliştea Gumeşti, Măldăeni, Dobroteşti, Merişani, Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Plosca, Beuca, Plopi, Smârdioasa, Zâmbreasca, Dideşti, Frumoasa, Scurtu Mare, Balaci au fost inundate 181 de curţi şi grădini, 72 de anexe gospodăreşti, 2.404 hectare de teren agricol, 930 de hectare de pădure, 566 de hectare de păşune.

Viiturile au avariat 13 podeţe, un podeţ din pământ, iar apele au acoperit aproape 12 kilometri de drum comunal. De asemenea, în cele 13 localităţi apa din 108 fântâni nu mai poate fi consumată, după ce fântânile au fost inundate.

În localitatea Plosca, în urma precipitaţiilor abundente s-au produs scurgeri de pe versanţi, iar patru case şi un magazin au fost inundate.

La Ştorobăneasa, Brânceni, Conţeşti, Cervenia, Drăcşenei, Trivale Moşteni au fost inudate câteva zeci de hectare de pădure, fără a fi afectate zonele locuite.

Sâmbătă după-amiază, în localităţile din Teleorman unde s-au produs inundaţii nu sunt persoane evacuate sau izolate, iar autorităţile au pus la dispoziţia localnicilor apă, alimente sau materiale de strictă necesitate atunci când acestea au fost solicitate, precizează ISU.

Pe de altă parte, în localitatea Dobroteşti, unde s-au produs inundaţii în urma ploii torenţiale şi a revărsării râului Tecuci, a fost nevoie ca 35 de animale să fie evacuate dintr-o gospodărie, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La evacuarea celor 35 de animale au participat 21 de pompieri militari cu un camion de intervenţie, o barcă de salvare şi o motopompă remorcabilă, animalele fiind transportate într-o zonă sigură.

Tot în cursul nopţii, autorităţile au decis ca, în condiţiile în care în localitatea Plosca fuseseră inundate mai multe gospodării, iar apa ameninţa să inunde 30 de locuinţe, în terasamentul căii ferate pe ruta Roşiorii de Vede – Alexandria, să se facă o breşă pentru a permite scurgerea viiturilor deoarece terasamentul căii ferate acţiona ca un dig.

Judeţul Teleorman se află sub avertizare cod galben pe râurile Călmăţui şi Vedea, până duminică la ora 16.00, fenomenele vizate fiind viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, şi sub avertizare cod portocaliu, până duminică la ora 6.00, pe râul Teleorman superior şi mijlociu şi pe afluenţii mici ai râului Vedea, fenomenele vizate fiind viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie, precizează ISU.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă