15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialTendințele contrabandei la granița cu Republica Moldova. Scade traficul cu țigări și...

Tendințele contrabandei la granița cu Republica Moldova. Scade traficul cu țigări și crește cel cu alcool

Grupările specializate renunță la transporturile mari, preferând „tunurile” mici și dese. La autoturisme, predomină furturile dublate de încasarea asigurărilor, ceea ce presupune o complicitate între hoții de mașini și proprietarii acestora.

Aproape 2.000 de infracţiuni au fost identificate pe sectorul frontierei de vest anul trecut, înregistrându-se o creștere a infracțiunilor la frontieră cu 12,3% faţă de 2015. Poliţiştii de frontieră au descoperit o schimbare în fluxurile de contrabandă. Ast-fel, a scăzut la jumătate numărul pachetelor de țigări confiscate, s-a redus cu 175% și numărul tentativelor de trecere peste graniță a unor autovehicule furate din țări din Spațiul Schengen, dar este în creștere contrabanda cu băuturi alcoolice, anul trecut dublându-se această activitate infracţională. 

Cazuistica demonstrează o schimbare a modului de operare a grupărilor de contrabandă cu țigări, care au început să evite trans-porturile mari: „Grupările infracționale specializate în contrabanda cu țigări au adoptat un mod de operare bazat pe introduceri în țară, în mod sistematic, de țigări de contrabandă din Republica Moldova în cantități modeste, dar deloc neglijabile”, se spune în raportul Poliției de Frontieră Galați. La capitolul „tendințe”, este previzibilă pentru 2017 o menținere a contrabandei cu țigări la același nivel.

Moduri de operare și tendințe

În ceea ce privește modurile de operare ale traficanților de mașini furate din țări din Spațiul Schengen, care sunt trecute peste granița de la Prut, având ca destinație spațiul ex-sovietic, predomină furturile dublate de încasarea asigurărilor, ceea ce presupune o complicitate între hoții de mașini și proprietarii acestora, care își încasează asigurările, dar încă mai sunt și cazuri de furturi „clasice”.

„Frauda de asigurare predomină, dar se înregistrează cazuri de furt brut, urmat de falsificarea documentelor și plăcuțelor de înmatriculare și repoansonarea seriilor de șasiu. În anumite cazuri de furt s-a folosit modul de operare numit clonare, caz în care se folosesc documentele și plăcuțele unei mașini care are caracteristici similare, singura modificare fiind repoansonarea seriei, corespunzătoare documentelor autentice deținute”, arată documentul citat. În ceea ce privește tendințele pentru anul 2017, este previzibilă o menținere la același nivel a cazurilor de trafic de utilaje agricole și pentru construcții furate din Spațiul Schengen pentru a fi trecute în spațiul ex-sovietic, dar este previzibilă o scădere a fraudelor de asigurare – „datorită creșterii vigilenței societăților de leasing și companiilor de asigurare auto din țările vestice”.  

DESPĂGUBIRE. 2 milioane € daune pentru un român lovit cu un ciocan

 

Gheorghe Pișta, un român de 44 de ani care trăieşte în Irlanda, a fost lovit cu un ciocan în cap în vara anului 2011. Acesta a fost atacat într-o parcare a orașului Dublin pe când bloca una dintre mașinile parcate neregulamentar, după cum a stabilit Înalta Curte din Irlanda, care a decis ca angajatorul românului să-i plătească o despăgubire de 2 milioane €. 

Gheorghe Pișta lucra pentru o firmă de blocare a mașinilor parcate ilegal, iar în timp ce încerca să blocheze roțile unei mașini a fost atacat în mod brutal cu un ciocan de către iubitul femeii a cărei mașină tocmai fusese blocată.

Bărbatul a dat în judecată firma la care lucra, Nationwide Controlled Parking Systems, iar recent Înalta Curte a dat  câștig de cauză românului.
Judecătorul Kevin Cross a descris fapta ca fiind una „îngrozitoare și rușinoasă”.

„A fost atacat violent în timp ce era la locul său de muncă și a fost lăsat cu cre-ierul grav deteriorat”, a precizat magistratul.

În urma atacului, Gheorghe Pișta a suferit leziuni permanente pe creier, leziuni care necesită ca bărbatul să fie sub îngrijire permanentă 24 din 24 de ore. Bărbatul abia dacă mai poate să mai scoată câteva cuvinte și se deplasează cu greutate.

Atacatorul cu adresa în High Grove, Mount Talbot, Clondalkin, s-a declarat vinovat în 2011 și a fost condamnat la 10 ani de închisoare, ultimii 3 ani cu suspendare.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă