9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTetapolis, integrat în Cluj Innovation City

Tetapolis, integrat în Cluj Innovation City

 

Primăria și Consiliul Județean Cluj au decis să integreze cele mai importante proiecte publice din România dedicate sectorului IT.

Două dintre cele mai importante proiecte din Europa Centrală și de Est dedicate sectorului IT vor fi integrate la Cluj-Napoca. Primarul Clujului, Emil Boc, și șeful interimar al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, au decis să coreleze două dintre cele mai importante proiecte din România dedicate inovării, IT-ului, cercetării și dezvoltării. Este vorba de proiectele Cluj Innovation City și Tetapolis. Primul proiect a fost pornit la inițiativa clusterului Cluj IT, o entitate care include zeci de companii, cele mai importante universități de stat din Cluj, administrația locală și județeană, dar și organizații precum Agenția de Dezvoltare Regională de Nord-Vest. Cel de-al doilea proiect este o inițiativă pornită de echipa companiei Tetarom, cel mai performant actor din România din domeniul parcurilor industriale, potrivit ClujToday.ro.

Primarul Emil Boc a declarat că ”ambele proiecte vor fi realizate pe terenul de 201 hectare din Dealul Lombului”, unde municipalitatea a pornit deja construirea unor clădiri care vor reprezenta sediul unui incubator pentru afaceri și centru de business, TEAMM, precum și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Și aceste două proiecte vor fi integrate în viitorul orășel al inovației. Șeful interimar al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, este de părere că ”integrarea celor două proiecte crește șansele obținerii unei finanțări consistente din partea Comisiei Europene”.

Primii bani europeni au venit deja

Deja, clusterul Cluj IT a obținut finanțare europeană pentru un proiect realizat cu ajutorul banilor oferiți prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Compania Tetarom, pe de altă parte, a atras fonduri europene pentru realizarea parcurilor industriale pe care le gestionează. Tetarom deține parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, acolo unde se află o pleiadă de companii private, printre care Energobit, Tetarom II, unde se află mai multe unități de producție ale concernului american Emerson, Tetarom III din Jucu, unde se află investitori precum Bosch, DeLonghi sau Karl-Heinz Dietrich, iar parcul Tetarom IV, din comuna Feleacu, este în curs de amenajare. Proiectul Cluj Innovation City ar urma să fie concretizat într-un orășel al științei și al inovării, care să grupeze peste 100.000 de persoane. În acest orășel ar urma să fie create sedii ale univeristăților și companiilor, laboratoare, institute, spații de locuit și de distracție. Valoarea estimată a investițiilor care urmează să fie atrase din surse publice europene, naționale, regionale, județene sau locale, precum și din surse private este de 300 de milioane de euro. Cluj Innovation City va fi mult mai mult decât un orășel IT, pentru că el va găzdui și institute care se vor ocupa cu cercetarea în domenii precum energia verde sau științele vieții. Unul dintre proiectele care ar urma să fie dezvoltate acolo ar fi cel care ar urma să se concretizeze într-o unitate de producere a sângelui artificial, descoperire a tânărului savant Radu Silaghi-Dumitrescu de la Universitatea Babeș-Bolyai.

perspective

Pol național de creștere

Integrarea celor două proiecte va oferi un nou implus dezvoltării Clujului, care a fost declarat deja drept pol național de creștere în domeniul IT. Clujul a atras în ultima perioadă investitori de calibru, care valorifică forța de muncă reprezentată de informaticieni. Cluj Innovation City și Tetapolis vor oferi cadrul necesar pentru trecerea la o etapă superioară în producția de software, astfel încât firmele clujene să facă pasul de la outsourcing la realizarea de programe și de aplicații informatice cu drept de autor și cu valoare adăugată mare.

Industria IT reprezintă unul dintre pilonii dezvoltării Clujului

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă