8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRisipă uluitoare: 24.000 de tone de apă caldă se pierd zilnic în...

Risipă uluitoare: 24.000 de tone de apă caldă se pierd zilnic în Bucureşti

Cu RADET şi Elcen în insolvenţă, bucureştenii nu vor tremura poate de frig în această iarnă pentru că se apropie alegerile, iar datoriile existente vor fi din nou rostogolite. 
 

Sistemul după care e gândită termoficarea în Capitală produce pierderi uriașe, au declarat, pentru România liberă, surse din domeniu. Singura care a acoperit o parte dintre acestea este Primăria Capitalei. Din 657 de milioane de lei, conform deconturilor, s-au plătit 451 de milioane de lei subvenţie, a declarat primarul general Gabriela Firea, conform Agerpres. În rest, abur pe toate fronturile. Se vehiculează un munte de cifre. Primăria Generală  a comandat un audit la RADET, dar oricum administratorul judiciaral regiei insolvente, respectiv avocatul Gheorghe Piperea,  a anunțat că va intra în scriptele entităţii. „Suntem în faza incipientă, în care ne asigurăm de continuarea activităţii, în aşa fel încât să nu fie afectată populaţia Bucureştiului. Urmează nişte rapoarte, unul la 20 de zile şi altul la 40 de zile în legătură cu situaţia regiei şi apoi chestiunile complicate: verificarea creanţelor, analiza posibilităţii de a avea o reorganizare”, a declarat Gheorghe Piperea pentru România liberă.

Toată lumea are datorii imense la toată lumea

Noutatea este că Electrocentrale (ELCEN) București trebuie să plătească Transgaz 7,87 milioane de lei, pentru transportul gazelor naturale aferente lunii aprilie 2016, potrivit unei hotărâri publicate de Tribunalul București pe 5 octombrie. Dar lanţul complet al datoriilor RADET – Elcen – Distrigaz Sud Reţele – Transgaz mai are o verigă.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) avea acum un an o datorie istorică la Primăria Bucureşti, pentru RADET, moştenită de la Ministerul Afacerilor Interne, care o moştenise de la fostul Ministerul Economiei şi Finanţelor, de aproximativ 715 milioane de lei. Între timp, aceasta a ajuns la 760 de milioane de lei. Primăria datorează la rândul său RADET alte 260 de milioane de lei. Iar regia de termoficare avea de plătit către Elcen – 22,25 milioane de lei; Apa Nova – 8,5 milioane de lei; la GDF Suez (Distrigaz Sud Reţele) – 5,1 milioane de lei.

La această situație s-a ajuns din cauza tocmai a arhitecturii instituţionale. În Bucureşti, RADET are 4.000 de kilometri de ţevi. Cu gazul metan primit de la Transgaz, prin intermediul Distrigaz Sud Reţele, Elcen produce, în cinci CET-uri, energie electrică şi agent termic, pe care-l dă RADET, ce-l distribuie în Bucureşti. Pierderile sunt imense, din cauza distanţelor de transport şi vechimii ţevilor. Spre exemplu, ca să dea căldură în Colentina, CET Grozăveşti trimite agent termic la 19 km distanţă, care ajunge peste 19 ore. Parisul are 2,2 milioane de locuitori, ca şi Bucureştiul. Însă capitala Franţei nu e încălzită iarna de cinci termocentrale imense.

Este necesar rapid un plan de restructurare

Valentin Ionescu, expert în management, fost ministru al Privatizării, a declarat pentru  România liberă că iarna aceasta Primăria Capitalei trebuie „să-şi recupereze datoria de la MDRAP, să mărească preţul gigacaloriei, pentru că altfel nu se descurcă, şi să ia agent termic de Elcen, pentru că acum, în perioada de iarnă, nu are de unde. Dar trebuie venit cât mai repede cu un plan de restructurare”.

Faptul că RADET şi Elcen sunt în insolvenţă nu e nici o nenorocire, afirmă Valentin Ionescu, pentru că toate activele regiei termoficare aparţin Primăriei Capitalei, nu RADET. „Toată infrastructura –reţeaua de ţevi şi termocentralele de cartier – aparţine Primăriei. Dacă RADET este în insolvenţă, e şi din cauza Primăriei, a subvenţiei, care este cum este, şi a sistemului de tarifare”, a declarat fostul demnitar.

Valentin Ionescu atrage atenţia că, dacă se merge pe aceeaşi concepţie ca până acum, nu se rezolvă nimic. „Apar alte pierderi, pe acelaşi model. Tipologia problemelor va rămâne aceeaşi. Este nevoie de o restructurare masivă, prin care să poţi lua curent de unde vrei”, a precizat Valentin Ionescu.

Soluţia: insularizarea şi centralele de cartier

„Sunt echipamente ce produc energie termică pe gaz, care ajung la 150 – 300 MW. Dacă instalezi vreo 10 în Bucureşti, ai rezolvat problema, depinde de mărimea lor. Dacă faci cu centrale de 3 MW, atunci sunt mai multe”, a explicat Valentin Ionescu. Se doreşte acest lucru? „În momentul de faţă, e o bătălie foarte mare între francezi, ruşi şi germani, care fac presiuni ca să furnizeze cazane pentru CET-uri, ce în mod normal ar trebui închise. Fără Elcen. Te foloseşti de el acum, că ai nevoie de el la agent termic. Dar nici cei din afară, nici cei de la noi nu vor aceasta. Vor şi ei să trăiască de pe urma unor asemenea afaceri şi de aceea nu se restructurează sistemul”, a declarat expertul de management.

O soluţie pentru scăderea pierderilor din reţeaua regiei de termoficare este insularizarea, adică izolarea zonelor pe unde se scurge apa din ţevile rupte. „RADET nu a făcut-o pentru că n-a avut bani, nu că n-a vrut. Cei de la RADET voiau să facă asta, dar pe cei din Primărie îi doare-n bască. 24.000 de tone de apă se scurg în pământ zilnic”, a menționat Valentin Ionescu.

Pe de altă parte, detaliază expertul, ţevăraia trebuie schimbată „şi pusă pe calibru mai mic, pentru că avem o supradimensionare. Ia vreo cinci-şase ani ca să faci toată treaba aceasta. În acest timp, reduci pierderile şi faci investiţii. Cert e că pe termen foarte scurt nu poţi, pentru că vine iarna. În afara Bucureştiului, faci centrale pe solar, care merg toată vara, când nu ai nevoie de agent termic ca să-ţi încălzească caloriferul”.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă